Erik Juffermans Erik Juffermans
17/05/2023 10:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2023 10:40

ChatGPT CEO waarschuwt Amerikaans congres over gevaren van AI

Nieuws
Elon Musk uit opnieuw zijn zorgen over kunstmatige intelligentie

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Sam Altman is de CEO van OpenAI, het bedrijf achter het razend populaire ChatGPT. Altman verscheen gisteren voor het Amerikaanse congres om zijn mening te geven over mogelijke regelgeving binnen de opkomende artificial intelligence (AI) industrie. Hij spreekt onder andere over de potentiële gevaren van kunstmatige intelligentie: “Als deze technologie fout gaat, dan kan het heel erg fout gaan,” aldus Altman.

Bitcoin experts delen nieuwe koersverwachting na heftige daling

Specialisten bezorgd over AI

Opmerkelijk genoeg adviseert Altman nationaal toezicht op de AI sector. De federale overheid moet volgens hem de mogelijkheid hebben om licenties te allen tijde terug te kunnen trekken. Ook vindt hij dat ontwikkelaars aansprakelijk gehouden moeten worden wanneer een consument schade ondervindt van een AI-product.

Naast Altman getuigden ook IBM directeur Christina Montgomery en professor Gary Marcus van de New York University. De laatstgenoemde stelde zelfs een globaal toezichtsorgaan op de ontwikkeling van AI voor. Hierin kon Altman zich vinden, maar of dit te realiseren is, is echter een ander verhaal.

Alle drie specialisten waren het eens over de meeste punten die werden besproken. Ook is het drietal van mening dat de noodzaak voor regelgeving in de AI-industrie extreem hoog is. De ontwikkeling gaat verschrikkelijk hard, en zonder regels voor ontwikkelaars en bescherming voor consumenten liggen de risico’s zeer hoog.

Vooral Marcus, de NYU professor, wijst op de gevaren van AI. Volgens hem begrijpt niemand en kan ook niemand voorspellen hoe gevaarlijk AI kan worden. Zelfs bestaande AI producten hebben immense potentie. Hij adviseert een hele voorzichtige en bovenal transparante aanpak.

Altman’s Worldcoin

Op maandag schreven we al hoe Sam Altman bezig is met een ambitieus crypto project om AI en crypto te verenigen. Het betreft Worldcoin, een crypto asset die de gevaren van artificial intelligence tegen moet gaan. Dat project ziet echter veel kritiek omtrent het opslaan van persoonlijke data. Toch ziet het project volgens de Financial Times vele miljoenen binnenstromen.

AI-crypto maken opmars

Dat AI de nieuwe hype van het moment is, dat is ondertussen wel duidelijk. Deze hype is ondertussen ook al overgeslagen naar de crypto markt. Honderden tokens duiken op die iets met AI-technologie zouden doen. Op Twitter vroegen we onze volgers of zij al zo’n AI-cryptocurrency aan hun portfolio hebben toegevoegd. Laat ons weten wat jij denkt!

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie