Ivo Melchers Ivo Melchers
06/10/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:42

Hoe het meest omstreden Cardano project instortte

Cardano-ADA
Nieuws
Hoe het meest omstreden Cardano project instortte

Foto: Ostariyanov/Shutterstock

Het Cardano (ADA) netwerk verwelkomde in 2021 een veelbelovend project dat zichzelf het eerste all-in-one stablecoin ecosysteem op Cardano noemde. Het gedecentraliseerde stablecoin hub trok meer dan 10 miljoen dollar in investeringen aan in 2021, maar in november 2022 werd er abrupt een punt achter de operaties gezet. Terwijl veel investeerders de hardnekkige bearmarkt aanwezen als schuld, blijkt nu uit een nieuw onderzoek dat het net allemaal wat anders lag.

Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF’s nieuwe leven achter tralies
Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF's nieuwe leven achter tralies

Cardano stablecoin project ten onder

Ardana is uiteindelijk nooit publiekelijk gelanceerd. Toen de stekker uit het project werd gehaald, werd er verwezen naar onzekerheden over de financiering en de tijdlijn van het project. Ardana zou gebruikers in staat stellen om met crypto-onderpand fiat-gekoppelde stablecoins te minten, waaronder een op de Amerikaanse dollar gebaseerde token genaamd ‘dUSD’.

Xerberus, een in Groot-Brittanië gevestigd Web3-risicobeheerplatform, heeft onlangs een onderzoeksrapport uitgebracht over het mislukte stablecoin-platform op Cardano.

Zoals gezegd namen veel investeerders aan dat de bearmarkt van 2022 verantwoordelijk was voor de teloorgang als gevolg van een gebrek aan financiering. Xerberus suggereert nu dat de problemen niet alleen bij de fondsenwerving lag.

Ardana beschikte tevens over een eigen native crypto-token genaamd ‘DANA’. Deze cryptomunt, die overigens geen stablecoin was, leverde stemrecht op voor tokenhouders. Als gevolg van veelbelovende investeringen van onder andere durfkapitaalbedrijven CFund, Three Arrows Capital (3AC) en Ascensive Assets hing er veel optimisme rondom Ardana en zijn eigen token DANA.

In het rapport beweert Xerberus dat leidinggevenden van Ardana, waaronder CEO Ryan Motovu, 80 procent van de projectfondsen naar een persoonlijke wallet hebben verstuurd nadat ze eerst hadden geprobeerd de transacties te verdoezelen door sommige via gecentraliseerde crypto exchanges te versturen.

Toen de fondsen eenmaal in de desbetreffende wallet zaten, deden de leidinggevenden een reeks slechte crypto-investeringen waardoor een bedrag van ongeveer 4 miljoen dollar werd verdampt. Uiteindelijk heeft dit tot de ineenstorting van het ooit zo ambitieuze project geleid.

Crypto risico’s

Veel Ardana-investeerders hadden grote verwachtingen van het project en dachten dat het de katalysator zou zijn voor decentralized finance (DeFi) op Cardano. In plaats daarvan is meer dan 10 miljoen dollar aan kapitaal weggezogen.

Het verhaal toont de risico’s die gepaard gaan met het investeren in Web3-startups. Bij een succesverhaal kan het uiteraard tot gigantische winsten leiden, maar bij een potentieel hoog rendement behoort altijd een hoog risicoprofiel.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Cardano nieuws

XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombie' volgens Forbes
XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes
Cardano oprichter stelt Bitcoin Cash integratie voor
AI crypto koersen crashen na actie van President Biden
President Joe Biden probeert crypto te doden, zegt Cardano-oprichter
Advertentie