Erik Juffermans Erik Juffermans
02/06/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/06/2023 06:00

Crypto hackers stalen in mei toch weer enorme bedragen

Nieuws
Weer een crypto platform gehackt: miljoenen aan AVAX gestolen

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Een paar weken geleden berichtten we nog dat crypto hackers het in het eerste kwartaal redelijk rustig aan deden. Ook zeiden we dat dit waarschijnlijk tijdelijk zou zijn. Eén grote hack zou namelijk genoeg zijn om deze statistiek weer omhoog te duwen en dit zagen we in mei dan ook gebeuren. Volgens blockchain veiligheidsfirma CertiK werd er 60 miljoen dollar buitgemaakt door scammers en hackers. 

Worldcoin app haalt 10 miljoen gebruikers, Keniaan koopt 13 geiten van airdrop

Crypto hackers worden weer wakker

Het rustige eerste kwartaal wat betreft crypto hacks blijkt zoals verwacht een uitzondering te zijn geweest. In april en mei waren de hackers namelijk weer zeer actief. In de twee maanden samen werd meer dan 150 miljoen dollar gestolen.

De grootste scam van mei was de exit-scam van Morgan DF Fintoch. Dit bedrijf beloofde investeerders absurde rendementen en ging er vervolgens vandoor met het geld van gebruikers: 31,7 miljoen dollar werd buitgemaakt. 

De nummer twee scam qua opbrengst afgelopen maand was de flash loan exploit van Jimbos Protocol. Hackers gingen er hierbij vandoor met vierduizend ethereum (ETH) met een waarde van grofweg 7,5 miljoen dollar. 

De crypto sector blijft kwetsbaar voor malafide entiteiten. Vooral decentrale platformen (DeFi) en crypto bridges zijn kwetsbaar, vaak hebben deze platformen grote kwetsbaarheden in de code. Hackers maken hier misbruik van om grote sommen crypto buit te maken. Om deze reden wordt de ongereguleerde DeFi tak van crypto nog vaak als het ‘Wilde Westen’ van de crypto sector gezien. 

Het gebruik van ‘crypto mixers’

Hackers zijn vaak afhankelijk van zogenaamde crypto mixers. Dit zijn platformen waar gebruikers hun crypto transacties kunnen verdoezelen om zo hun voetsporen als het ware weg te vegen. Om deze reden zijn autoriteiten geen fan van deze crypto mixers.

Een goed voorbeeld is het beruchte Tornado Cash. Diens oprichter werd in augustus 2022 op Nederlandse bodem opgepakt. Na een langdurig voorarrest werd hij in april op borg vrijgelaten. Volgens de aanklacht zou hij medeplichtig zijn aan witwassen. De crypto sector is het hier echter niet mee eens. Privacy en anonimiteit zijn belangrijke waardes voor de crypto sector. Crypto mixers als Tornado Cash zijn een belangrijk onderdeel hiervan, aldus voorstanders.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie