Simon Bosch Simon Bosch
20/04/2023 17:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/04/2023 17:23

Nederlandse rechter laat Tornado Cash ontwikkelaar tijdelijk vrij

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse rechter laat Tornado Cash ontwikkelaar tijdelijk vrij

Foto: robert coolen / Shutterstock.com

In augustus van 2022 opende de Amerikaanse overheid de aanval op de crypto mixer Tornado Cash door de dienst op een strenge sanctielijst te zetten. Tornado Cash zou witwassen vergemakkelijken. De Nederlandse overheid reageerde hierop door één van de ontwikkelaars in Amsterdam op te pakken. Hij zat een flinke tijd vast, maar binnenkort komt hij vrij.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Tornado Cash ontwikkelaar in hechtenis

De arrestatie in kwestie was die van Alexey Pertsev en volgde al een paar dagen na de inzetting van de sancties. De in Nederland wonende Rus zou naast witwassen vergemakkelijken ook banden hebben met de Russische geheime dienst, de FSB. Toch gaat er een hoop controverse rondom de situatie. Medestanders van Pertsev vinden dat hij geen strafbaar feit heeft gepleegd en organiseerden een demonstratie in Amsterdam.

Eind 2022 bleek dat de ontwikkelaar nog langer vast bleef zitten dan eerst werd gedacht. Hij werd zelfs gezien als vluchtgevaarlijk, terwijl Pertsev de rechter nog had proberen te overtuigen van de onschuldige natuur van Tornado Cash.

Maar de dienst zou het onder meer de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus Group gemakkelijker hebben gemaakt gestolen geld van hacks wit te wassen. Lazarus zou meer dan 1,5 miljard dollar via de dienst hebben weggesluisd. Daarmee zou het land wereldleider zijn op het vlak van geld stelen via crypto, zelfs meer dan landen als Rusland, die hier ook om bekend staan. In totaal zouden criminelen voor 7 miljard dollar aan crypto’s hebben verduisterd.

Advertentie

Crypto programmeur eindelijk vrij

De rechter besloot in februari om Pertsev pas in april vrij te laten. Zijn straf werd verlengd omwille van dezelfde reden als in oktober, hij zou namelijk het land uitvluchten en bewijsstukken kunnen verbergen zodra hij tijdelijk vrijgelaten zou worden. Maar nu is het dan toch zover.

CoinDesk heeft gesproken met Keith Cheng, de advocaat van Pertsev. Hij wordt vrijgelaten omdat hij de rechtszaak vanuit huis mag afwachten. Hij verklaart dat Pertsev nu nog harder gaat werken aan zijn verdediging, die belangrijke kwesties omtrent het gemis aan privacy van het Ethereum netwerk aan de kaak stelt.

Decrypt heeft ook gesproken met anonieme personen die bekend zijn met de situatie. De rechtbank verplicht Pertsev om elektronisch gemonitord te worden, maar vooralsnog is hij vrij en hij hoeft geen borgtocht te betalen. Op 24 mei zal de volgende hoorzitting plaatsvinden in ‘s-Hertogenbosch.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie