Erik Juffermans Erik Juffermans
23/11/2022 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2022 19:30

Tornado Cash ontwikkelaar blijft nog langer vastzitten in Nederland

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Tornado Cash ontwikkelaar blijft nog langer vastzitten in Nederland

Foto: Design Projects/Shutterstock

De ontwikkelaar van Tornado Cash, Alexey Pertsev, moet tot februari 2023 in de gevangenis blijven. Dat werd deze week tijdens een hoorzitting in Den Bosch vastgesteld. Pertsev, die sinds augustus dit jaar al vastzit, zou eigenlijk deze maand vrijgelaten worden. Volgens de rechter vormt hij echter een ‘vluchtgevaar’. Vandaar de keuze tot verlate vrijlating.

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Witwaspraktijken in crypto

De aanvankelijke reden voor de detentie van Pertsev is het feit dat zijn platform Tornado Cash is gebruikt voor witwaspraktijken. Volgens schattingen van een Amerikaans onderzoek werd er sinds 2019 voor ruim 7 miljard dollar aan cryptocurrencies witgewassen. Hiervan was 450 miljoen deel van de assets die de Koreaanse hacking groep Lazarus Group buit maakte.

Begin augustus legde de Verenigde Staten het platform officiële sancties op. De reden voor deze sancties waren, zoals eerder vermeld, witwaspraktijken.

“We leggen Tornado Cash vandaag sancties op. Het is een virtuele currency mixer die de buit van cyber misdaden witwast, waaronder dat van slachtoffers in de Verenigde Staten. Ze hebben meerdere keren gefaald met het voorkomen van witwaspraktijken door criminele entiteiten.”

Een paar dagen na de sancties werd Pertsev door de Nederlandse autoriteiten opgepakt en veroordeeld tot minimaal 90 dagen cel. De crypto gemeenschap was aanvankelijk erg kritisch over de arrestatie. Zo luidde kritiek dat het niet de fout van Pertsev is dat bepaalde figuren zijn platform voor criminele doeleinden gebruiken.

“Stel je voor dat stratenmakers worden opgepakt. Omdat criminelen deze weg gebruiken.”

Vluchtgevaar?

Pertsev is een Rus woonachtig in Nederland en volgens de rechtbank is het risico erg groot dat hij bij vervroegde vrijlating naar zijn geboorteland vlucht. Hij verzocht zelf een vrijlating op borg. Naar eigen zeggen zou hij alle beperkingen accepteren mocht hij vervroegd vrijkomen. Zijn verzoek kreeg geen gehoor.

“Ik zal alle beperkingen accepteren. Ik wil gewoon naar de kerk met mijn vrouw.”

De advocaat van Pertsev gaf aan erg teleurgesteld te zijn in het oordeel van de rechtbank. Volgens hem waren was de rechtbank niet goed op de hoogte over het betreffende onderwerp. Hij beargumenteerde ook dat antiwitwas maatregelen zouden botsen met het privacybeleid van Tornado Cash. Alle argumenten van de verdedigende partij werden door de rechtbank in de wind geslagen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie