Rico Engelbarts
26/08/2022 20:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/11/2023 09:29

Gearresteerde Tornado Cash ontwikkelaar had banden met Russische FSB

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/rebrova irina

Een tijdje terug werd een ontwikkelaar, Alexey Pertsev, van de inmiddels beruchte crypto-mixer Tornado Cash in Amsterdam gearresteerd door de FIOD. Hij werd verdacht van het witwassen van grote sommen geld en gisteren werd bekend dat hij nog een tijdje vast zou blijven zitten. Nu blijkt ook dat Pertsev in het verleden samenwerkte met de Russische geheime dienst, de FSB.

De FSB is de opvolger van de wellicht beter bekende KGB. De Russische equivalent van de Amerikaanse CIA dus.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tornado Cash wordt ‘public enemy’

Onlangs werd de jacht geopend op Tornado Cash. In de Verenigde Staten werd het gebruik van de crypto mixer voor Amerikanen verboden. Kort hierop werd Pertsev in Amsterdam in hechtenis genomen en viel het doek voor Tornado Cash. Het lijkt erop dat overheden niet langer het bestaan van Tornado Cash wilden accepteren.

Nu komen er ook rapporten naar buiten dat de aangehouden Tornado Cash-ontwikkelaar vroeger banden had met de FSB. Hij zou zelfs in dienst zijn geweest van de beruchte geheime dienst. Er werd ontdekt dat Pertsev de CEO van PepperSEC was. Tijdens zijn werkzaamheden hier zou hij belangrijke ‘materiële en technologische’ steun hebben gegeven aan de FSB, dat meldt Fortune Magazine.

Die steun zou er onder meer in hebben geresulteerd dat de Russische FSB hun verdediging tegen cyberaanvallen heeft kunnen opschroeven. Hoe die steun aan de FSB er precies inhoudelijk uitzag is nog niet bekend. Het zal Pertsev in ieder geval niet helpen bij het onderzoek dat tegen hem werd ingesteld naar aanleiding van zijn rol bij Tornado Cash.

Slecht nieuws voor Tornado Cash

Volgens Alex Zerden, een Amerikaanse veiligheidsexpert, verklaart de onthulling van de achtergrond van Pertsev deels waarom er zo hard werd opgetreden door de autoriteiten. Volgens hem slaat het tevens een deuk in de betrouwbaarheid van andere ontwikkelaars van Tornado Cash en het platform in het algemeen.

“Dit opent een heleboel geloofwaardigheidsproblemen voor de ontwikkelaars van Tornado Cash. Dit is vrij diepgaande informatie die haarfijn duidelijk maakt waarom de Amerikaanse regering en de Nederlandse autoriteiten bepaalde acties hebben ondernomen.”

 

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie