Erik Juffermans Erik Juffermans
16/02/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/02/2023 13:00

Tornado Cash ontwikkelaar blijft tot april vastzitten in Nederland

Nieuws
Tornado Cash ontwikkelaar blijft tot april vastzitten in Nederland

Foto: Bits And Splits/Shutterstock

Alexey Pertsev, de ontwikkelaar van het crypto platform Tornado Cash op Ethereum (ETH), blijft tot minstens 21 april vastzitten in Nederland. Zijn hoger beroep is voor de derde keer op rij onsuccesvol. Afgelopen november werd besloten zijn straf te verlengen tot februari. Nu wordt dit dus met nog twee maanden verlengd. Op 21 april vindt zijn volgende hoorzitting plaats.

Algorand, de slapende reus van crypto? Groot nieuws en analyse
Algorand, de slapende reus van crypto? Groot nieuws en analyse

Crypto witwasserij

Pertsev werd in augustus vorig jaar door Nederlandse autoriteiten gearresteerd nadat Amerikaanse autoriteiten zijn platform Tornado Cash sancties hadden opgelegd. Tornado Cash is een crypto mix platform dat het mogelijk maakt voor gebruikers om transacties te maskeren. Het platform werd door de Amerikaanse autoriteiten beschuldigd van witwassen.

Volgens een officieel onderzoek zou Tornado Cash in verband staan met “gestolen assets door een hacker groep uit Noord-Korea.” Deze hackers groep is het beruchte Lazarus. Het Noord-Koreaanse hackers collectief zou volgens de Amerikaanse autoriteiten 450 miljoen dollar hebben witgewassen met behulp van Tornado Cash. In totaal werd er sinds 2019 maar liefst 7 miljard dollar witgewassen op het platform.

De crypto gemeenschap reageerde aanvankelijk erg kritisch op de arrestatie van Pertsev, en zorgen werden geuit over de strenge behandeling van software ontwikkelaars. Bepaalde kritiek luidde dat het bijvoorbeeld niet de schuld is van Pertsev dat zijn platform voor malafide doeleinden gebruikt wordt.

Ethereum ontwikkelaar vluchtgevaarlijk

De reden voor de straf verlenging van Pertsev is dezelfde reden als in november vorig jaar. Hij zou namelijk een vluchtgevaar vormen. De rechter is bang dat Pertsev bij vrijlating Nederland zal ontvluchten en uit bereik van de autoriteiten zal blijven. 

In november gaf Pertsev al aan om alle beperkingen voor lief te nemen bij een vrijlating op borg. De rechter geloofde hem echter niet. Pertsev gaf destijds ook aan teleurgesteld te zijn in het oordeel van de rechter. Volgens hem was de rechtbank niet goed op de hoogte van de mechanismen in crypto en specifiek omtrent zijn platform Tornado Cash. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie