Erik Juffermans Erik Juffermans
16/02/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/02/2023 13:00

Tornado Cash ontwikkelaar blijft tot april vastzitten in Nederland

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Tornado Cash ontwikkelaar blijft tot april vastzitten in Nederland

Foto: Bits And Splits/Shutterstock

Alexey Pertsev, de ontwikkelaar van het crypto platform Tornado Cash op Ethereum (ETH), blijft tot minstens 21 april vastzitten in Nederland. Zijn hoger beroep is voor de derde keer op rij onsuccesvol. Afgelopen november werd besloten zijn straf te verlengen tot februari. Nu wordt dit dus met nog twee maanden verlengd. Op 21 april vindt zijn volgende hoorzitting plaats.

Terra (LUNA) en Do Kwon moeten megaboete van miljarden betalen
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto witwasserij

Pertsev werd in augustus vorig jaar door Nederlandse autoriteiten gearresteerd nadat Amerikaanse autoriteiten zijn platform Tornado Cash sancties hadden opgelegd. Tornado Cash is een crypto mix platform dat het mogelijk maakt voor gebruikers om transacties te maskeren. Het platform werd door de Amerikaanse autoriteiten beschuldigd van witwassen.

Volgens een officieel onderzoek zou Tornado Cash in verband staan met “gestolen assets door een hacker groep uit Noord-Korea.” Deze hackers groep is het beruchte Lazarus. Het Noord-Koreaanse hackers collectief zou volgens de Amerikaanse autoriteiten 450 miljoen dollar hebben witgewassen met behulp van Tornado Cash. In totaal werd er sinds 2019 maar liefst 7 miljard dollar witgewassen op het platform.

De crypto gemeenschap reageerde aanvankelijk erg kritisch op de arrestatie van Pertsev, en zorgen werden geuit over de strenge behandeling van software ontwikkelaars. Bepaalde kritiek luidde dat het bijvoorbeeld niet de schuld is van Pertsev dat zijn platform voor malafide doeleinden gebruikt wordt.

Ethereum ontwikkelaar vluchtgevaarlijk

De reden voor de straf verlenging van Pertsev is dezelfde reden als in november vorig jaar. Hij zou namelijk een vluchtgevaar vormen. De rechter is bang dat Pertsev bij vrijlating Nederland zal ontvluchten en uit bereik van de autoriteiten zal blijven. 

In november gaf Pertsev al aan om alle beperkingen voor lief te nemen bij een vrijlating op borg. De rechter geloofde hem echter niet. Pertsev gaf destijds ook aan teleurgesteld te zijn in het oordeel van de rechter. Volgens hem was de rechtbank niet goed op de hoogte van de mechanismen in crypto en specifiek omtrent zijn platform Tornado Cash. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie