Crypto markt geschokt over Tornado Cash arrestatie: identiteit onthuld

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Tornado Cash ontwikkelaar blijft tot april vastzitten in Nederland

Foto: Bits And Splits/Shutterstock

Gisteren schreven we dat de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) één van de oprichters van de cryptocurrency mixer Tornado Cash in Amsterdam had opgepakt. Hij zou medeplichtig zijn aan het witwassen van grote bedragen aan cryptovaluta. Inmiddels is bevestigd om welke ontwikkelaar het precies gaat terwijl verschillende crypto-topmensen felle kritiek hebben op de actie.

Slecht voorbode voor cryptocurrencies

Het blijkt te gaan om Alexey Pertsev, meldde als eerst Yearn ontwikkelaar Banteg. De FIOD noemde geen naam in het persbericht, slechts dat het ging om een 29-jarige man. Crypto-krant The Block heeft gesproken met Pertsevs vrouw, Ksenia Malik. Zij bevestigt dat het inderdaad om haar man gaat. Ze verklaarde geschokt aan The Block dat hij helemaal niets illegaals heeft gedaan.

Ondertussen is de crypto-gemeenschap ook geschokt, inclusief de nodige crypto-topmensen. Mythos Capital en Bankless-oprichter Ryan Sean Adams schreef kort na de aankondiging van de FIOD op Twitter dat dit niet acceptabel is in een vrij samenleving. “Ze hebbent een man gearresteerd omdat slechte mensen zijn open-source software hebben gebruikt.” Hij benadrukt dat de software een openbaar goed is, en dat het bestaat om online de privacy van mensen te beschermen.

Adam Cochran van Cinneamhain Ventures noemde het een doorslaggevend moment voor crypto en machtsmisbruik van de overheid. “Privacy ligt onder vuur,” concludeerde hij. Crypto-analist bij Outlier Ventures Robin Andre Nordnes vindt het een ‘slechte voorbode’. Banteg vergeleek het met een munitiefabrikant verantwoordelijk houden voor een schietpartij.

Nog weinig details

De FIOD noemde verder maar weinig informatie over het arrest. Pertsev wordt voor de rechter gebracht en wordt verdacht van helpen met het witwassen van ten minste $7 miljard sinds 2019. Hieronder valt ook geld dat in verband is gebracht met Noord-Korea, die de afgelopen jaren fanatiek aan het hacken is geslagen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie