Erik Juffermans Erik Juffermans
20/04/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/04/2023 04:00

Elon Musk bouwt eigen ChatGPT, waarschuwt voor totale vernietiging

Nieuws
Elon Musk bouwt eigen ChatGPT, waarschuwt voor totale vernietiging

Foto: Frederic Legrand – COMEO/Shutterstock

Je kent hoogstwaarschijnlijk het revolutionaire ChatGPT wel; een chatbot op basis artificial intelligence, ook wel kunstmatige intelligentie. Dit is uiteraard ook multimiljonair en ondernemer Elon Musk niet ontgaan. Hij heeft bekendgemaakt een eigen AI chatbot te gaan ontwikkelen genaamd TruthGPT. Dit vertelde hij aan Fox News.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is TruthGPT?

Volgens Musk zal TruthGPT getraind worden om de mysteries van het universum te verkennen. Het moet een AI-systeem worden dat ‘waarheden’ vaststelt. Een zogenaamde ‘truth-seeking AI’. 

“Ik ga iets beginnen dat ik TruthGPT noem, of een maximale waarheid zoekende AI, die probeert de aard van het universum te begrijpen.”

Aldus Musk. Het is een reactie op het eerdergenoemde populaire ChatGPT, maar het heeft een opmerkelijk politiek tintje. Volgens Musk is ChatGPT zeer problematisch, het zou namelijk “geprogrammeerd zijn door linkse experts, die chatbots trainen om te liegen.”

Musk uit zorgen over AI

In het interview met Fox News, dat eerder vandaag nog voor ruim 780 miljoen dollar schikte voor het verspreiden van leugens, waarschuwde Musk voor de potentie van AI om de beschaving te vernietigen:

“AI is gevaarlijker dan bijvoorbeeld slecht beheerd vliegtuigontwerp of productie-onderhoud of slechte autoproductie in die zin dat het de potentie heeft, hoe klein men die waarschijnlijkheid ook mag inschatten, maar het is niet triviaal; het heeft de potentie voor de vernietiging van de beschaving.”

Musk uitte eerder al zijn zorgen over AI en diens zeer snelle ontwikkeling. Zo ondertekende Musk een petitie waarin 2600 experts en wetenschappers de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie een halt toeroepen. TruthGPT kan volgens Musk breken met deze zorgen en een veilige weg inslaan.

“Ik denk dat dit het beste pad is naar veiligheid, in de zin dat een AI die geeft om het universum niet geneigd is om mensen uit te roeien omdat we een interessant deel zijn van het universum.”

Musk maakte recent ook al bekend plannen te hebben om AI te gebruiken bij het bestrijden van manipulatie van de publieke opinie op zijn platform Twitter. Ook kocht Musk recent maar liefst tienduizend GPU’s. Of deze ook bedoeld zijn voor de ontwikkeling van zijn nieuwste project TruthGPT is vooralsnog niet bekend.

Ondanks dat Musk zijn zorgen over AI uitte en zoals eerder vermeld een petitie hierover ondertekende, lijkt hij AI niet de rug toe te keren.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie