Thom Derks Thom Derks
30/03/2023 19:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2023 19:30

Elon Musk wil pauze in ontwikkeling kunstmatige intelligentie

Nieuws
Elon Musk wil pauze in ontwikkeling kunstmatige intelligentie

Foto: gemaakt door Midjourney AI

Meer dan 2.600 tech-ondernemers en onderzoekers maken zich zorgen over de ontwikkeling van artificial intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie. Zodanig dat zij een brief opstelden om de risico’s voor de mensheid eens duidelijk op papier te zetten. Onder andere Tesla CEO Elon Musk, Apple mede-oprichter Steve Wozniak en een hoop andere CEO’s en CTO’s ondertekenden de brief om de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie even stop te zetten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Onmiddellijke pauze op AI

Het Future of Life Institute (FOLI) publiceerde de open brief op 22 maart. In het schrijfwerk roept het op tot een onmiddellijke pauze wat betreft het trainen van AI-systemen. Alle systemen die krachtiger zijn dan GPT-4 zouden tenminste zes maanden niet getraind mogen worden.

Volgens FOLI is intelligentie die vergelijkbaar is met die van mensen een bedreiging voor de maatschappij en de mensheid. Dat zijn serieuze uitspraken die natuurlijk lastig te verifiëren zijn.

In theorie zou je wellicht denken dat AI ons alleen maar kan helpen om sneller de goede kant op te gaan. In principe heeft deze vorm van kunstmatige intelligentie geen eigen wil, het luistert precies naar de input die wij het geven. Toch is het volgens de FOLI niet zonder gevaar:

“Vergevorderde AI kan een gigantische verandering in de geschiedenis van het leven op aarde teweegbrengen en moet goed gemanaged worden. […] jammer genoeg zien we dat nu niet gebeuren.”

Advertentie

Race naar kunstmatige ellende

Volgens FOLI is er een soort race ontstaan, waarin ontwikkelaars er alles aan doen om hun AI-model zo snel mogelijk naar de finishlijn te brengen. De meeste teams weten volgens FOLI niet eens meer hoe hun modellen precies werken, alleen dat de antwoorden die ze geven steeds beter worden.

Het is nog maar de vraag in hoeverre het lukt om een dergelijke petitie er doorheen te krijgen. Zeker omdat je dan ook nog maar moet afwachten of onderzoekers in landen als China en Rusland zich er ook aan zullen houden.

De kans lijkt klein dat de Westerse wereld voor een pauze gaat en daarmee het risico loopt deze race te verliezen. Dat betekent echter niet dat de zorgen minder terecht zijn, maar hoe zit het dan met de zelfrijdende auto’s van Musk?

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie