Ivo Melchers Ivo Melchers
13/04/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/04/2023 07:00

2,6 miljard dollar aan ETH kan verplaatsen binnen 5 dagen na Shapella

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum staking alweer terug op het niveau van vóór de grote update

Foto: Shutterstock/sweeann

Gisteren was het zo ver. Ethereum (ETH) investeerders kunnen er eindelijk voor kiezen om hun ETH op te nemen uit de staking contracten, en daarom spookt nu bij veel mensen de vraag door hun hoofd wat de impact op de koers zal zijn. Eerder vandaag kon je al in het Ethereum nieuws lezen dat crypto-analysebedrijf Glassnode verwacht dat er slechts 170 duizend ETH opgenomen zal worden, wat een fractie is van de 18,1 miljoen totale gestakete tokens. Het Amerikaanse Fidelity en JPMorgan hebben echter tegenstrijdige meningen: Fidelity neemt eenzelfde standpunt in als Glassnode, maar JPMorgan verwacht wel dat de verkoopdruk iets hoger zal komen te liggen.

Volgens on-chain schattingen zal er na de Shapella-update meer dan 1,1 miljoen ether – ter waarde van 2 miljard dollar – aan opgebouwde validator-beloningen beschikbaar zijn om te worden geclaimd.

Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat

Soorten Ethereum opnames

Zoals velen binnen de crypto industrie inmiddels weten, geeft Shapella gebruikers eindelijk toegang tot hun gestakete ETH. Er zijn echter twee opties beschikbaar voor het opnemen van ether: gedeeltelijke en volledige opnames.

Gedeeltelijke opnames worden automatisch gedistribueerd naar validators, waarbij hun validatorsaldo op 32 ETH, het minimale aantal om een validatornode te kunnen draaien, zal blijven. Deze gedeeltelijke opnames vertegenwoordigen 6% van de totale 18,1 miljoen Ether wat er momenteel gestaket wordt.

Volledige opnames daarentegen omvatten het sluiten van de validator en het opnemen van de totaal gestakete hoeveelheid ETH.

Advertentie

Hoeveel ETH kan er liquide worden?

Met elk Ethereum blok worden de gedeeltelijke opnames elke twaalf seconden automatisch verzonden maar maximaal zestien validators. Niet alle beloningen worden echter onmiddellijk geclaimd. Alleen validators met een ‘0x01’ opnamerefentie nemen deel aan het automatische proces bij het ontvangen van de benoemde beloningen.

Volgens een rapport van Glassnode heeft op het moment slechts 44% zich geregistreerd om deze gedeeltelijke opnames te claimen. In een hypothetisch scenario waarin alle validators zich aanmelden om deze beloningen te claimen, zou het proces ongeveer vijf dagen duren voor de huidige 562.000 validators.

Wat betreft de volledige opnames is er een dagelijkse limiet van 1.800 validators. Dit betekent dat er tot 57.600 ETH, wat tegen de huidige ethereum koers een waarde heeft van 109 miljoen dollar, aan volledige opnames per dag mogelijk is. Dit komt overeen met een maximum van 288.000 ETH in de eerste vijf dagen.

Ongeveer 1,4 miljoen ETH, wat gelijkstaat aan 2,6 miljard dollar, zal dus het maximumaantal zijn dat liquide zou kunnen worden gemaakt binnen de eerste vijf dagen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie