Erik Juffermans Erik Juffermans
12/04/2023 13:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2023 13:45

Dit is wat JPMorgan en Fidelity verwachten van de Ethereum update

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Er is al veel over gezegd en geschreven; de Ethereum (ETH) Shapella update. Vandaag gaat het eindelijk gebeuren. De grootste verandering die de update met zich meebrengt is de mogelijkheid om gestakete ether op te nemen. In fases zal de ruim 18 miljoen ETH, met een waarde van ongeveer 35 miljard dollar, weer liquide worden. Wat dit met de ethereum koers zal doen is onduidelijk, en de meningen verschillen hevig.

Elon Musk stelt vragen over Ethereum-oprichter
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Wat gaat de ETH koers doen?

In september vond de Ethereum Merge update plaats. Het netwerk maakte toen officieel de transitie naar een proof-of-stake systeem. Deze update bleek een klassiek ‘sell the news’ evenement te zijn. In de anticipatie naar de Merge steeg de koers rap, en vlak erna dook de koers weer de dieptes in.

De zorgen over een vergelijkbare situatie met de Shapella update van vandaag zijn daarom begrijpelijk, zo beargumenteert ook de Amerikaanse bank JPMorgan. De bank gebruikt het veelgehoorde argument dat de ETH die vrijkomt bij de Shapella update hoogstwaarschijnlijk de verkoopdruk iets zal verhogen.

Volgens Fidelity ligt het echter allemaal wat genuanceerder. Het financiële instituut wijst op het feit dat de meeste stakers ongerealiseerde verliezen hebben momenteel. De kans dat ze een groot deel hun ETH tegen verlies zullen verkopen is daarom klein. Eerder maakte het analyseplatform Glassnode al hetzelfde argument.

Ook meent Fidelity terecht dat gestakete Ethereum al in zekere zin liquide is, althans een deel ervan. Een derde van alle gestakete ETH is momenteel namelijk al liquide in de vorm van staking tokens uitgegeven door stakingdiensten zoals Lido. Deze tokens konden voor de update al vrij verhandeld worden.

Ethereum Shapella is zeer significant

Vanwege alle verwachtingen is een zekere hoogte van volatiliteit voor de Ethereum koers zeker niet uitgesloten. Volgens Riyad Carey, een analist bij Kaiko, is korte termijn volatiliteit echter een afleiding van wat de Shapella update inhoudt. De mogelijkheid om gestakete ETH op te nemen zal het voor grote investeerders en financiële instituties veel aantrekkelijker maken in Ethereum en het staken hiervan.

Ook Chen Zhuling, CEO van RockX, wijst op de significantie van de Shapella update. “Met de Shapella update zal het liquide staking landschap voor altijd veranderen, en Ethereum zal de maatstaf voor crypto worden,” zegt Zhuling.

De Shapella update zal rond middernacht Nederlandse tijd plaatsvinden.

Ethereum verdienen met Coinmerce Earn

Investeerders kunnen ethereum verdienen via staking, oftewel door hun tokens vast te zetten. Dit kan ook via platformen als Coinmerce. Met Coinmerce Earn kun je een passief inkomen verdienen via staking of door je ETH uit te lenen. De hard groeiende crypto exchange biedt hiervoor de hoogste percentages van Nederland aan. De beloningen kunnen oplopen tot wel 10% tot 15% en gebruikers kunnen al vanaf €10 beginnen. Benieuwd naar wat Coinmerce voor jou kan betekenen? Maak een account aan en ontdek het zelf

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie