Ivo Melchers Ivo Melchers
08/04/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/04/2023 06:00

Alles wat je moet weten over de aankomende Ethereum update

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Nog minder dan een week te gaan voordat het Ethereum (ETH) netwerk opnames uit de staking contracten toe zullen staan. Al sinds de lancering van de Beacon Chain in 2020 konden investeerders ervoor kiezen om hun ETH te staken, maar met de Shapella update in aantocht krijgen ze nu de vrijheid om (een deel van) hun gestakete ETH op te nemen.

Deze aankomende update is de meest geanticipeerde netwerkupdate voor Ethereum in 2023 en tevens een erg belangrijke gebeurtenis voor de crypto sector in het algemeen.

Nieuwe tegenslag voor ethereum ETF’s, SEC stelt beslissingen uit
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum update

Shapella is een samenvoeging van Shanghai en Capella: twee namen van aanstaande hard forks voor Ethereum. Een hard fork is een upgrade van de software die alle deelnemers uit het netwerk dwingt om hun nodes van nieuwe software te voorzien. Gebruikers die de oudere software gebruiken kunnen blokken die voortkomen uit de nieuwe software namelijk niet gebruiken. Het is ingesteld om zowel de consensuslaag (‘Capella’-gedeelte) als de uitvoeringslaags (‘Shanghai’-gedeelte) te beïnvloeden.

Naast het EIP-4895 voorstel, die de opnames van ether uit de staking contracten mogelijk zal maken, bevat de Shapella update nog vier andere Ethereum Improvement Proposals (EIP’s). Deze worden echter grotendeels ook geassocieerd met de opnameprocessen.

Op het moment van schrijven is Shapella met succes geactiveerd op alle Ethereum testnetten; alles is klaar voor de activering op het mainnet, gepland op 12 april 2023. Om precies te zijn zal Shapella tijdens epoch 194.048 rond 23:00 uur s ‘avonds Nederlandse tijd gelanceerd worden.

Wat betekent dit voor jou als ETH investeerder?

Uitsluitend wanneer je je eigen validator node draait, zul je de softwareversies moeten updaten. Wanneer een operator een update mist, zou de node synchroniseren met een verouderde versie van de Ethereum blockchain waardoor ze niet kunnen werken met het post-Shapella netwerk.

Om een validator te worden is echter een minimunvereiste van 32 ETH nodig, waardoor dit voor de meesten niet van toepassing is. Wanneer je jouw ETH op een gecentraliseerde crypto exchange staket hoef je verder niks te doen.

Gisteren kon je nog in het Ethereum nieuws lezen dat gebruikers van Lido, een zogenoemde liquid staking platform voor onder andere ETH, nog even geduld zullen moeten hebben voordat ze hun stETH in kunnen ruilen voor ETH. Dit zal namelijk ‘’niet eerder dan begin mei’’ mogelijk zijn.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie