Ivo Melchers Ivo Melchers
25/03/2024 18:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2024 16:00

Coinbase’ Ethereum schalingsnetwerk boekt plots indrukwekkende groei

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Coinbase’ Ethereum schalingsnetwerk boekt plots indrukwekkende groei

Foto: rarrarorro/Shutterstock

Base, het Ethereum (ETH) schalingsnetwerk van cryptobeurs Coinbase, heeft de afgelopen maand een opmerkelijke groei doorgemaakt. De nieuwkomer binnen het Ethereum ecosysteem, die in augustus vorig jaar het levenslicht vond, wordt plotseling een stuk meer in gebruik genomen. Sterker nog, de totale vergrendelde waarde op het layer-2 netwerk is de afgelopen weken verdubbeld.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

TVL Ethereum layer-2 schiet omhoog

Uit data van L2Beat blijkt dat de total value locked (TVL), ofwel de totale waarde aan crypto vergrendeld in smart contracts, de mijlpaal van 2 miljard dollar heeft overschreden.

De afgelopen vier weken is de TVL als een raket de lucht in geschoten. Op 27 februari werd namelijk pas de mijlpaal van 1 miljard dollar aangetikt. Momenteel staat 2,28 miljard dollar aan activa vast op de layer-2 blockchain, wat een totale stijging van 128 procent markeert in ongeveer een maand tijd.

Op basis van TVL is Base het vierde grootste schalingsnetwerk bovenop Ethereum, vlak achter Blast. Optimism (OP), met een TVL van 9,29 miljard dollar, en Arbitrum (ARB), met een TVL van 16,88 miljard dollar, zijn veruit de grootste schalingsnetwerken binnen het ecosysteem.

Sommige analisten uit de industrie zijn van mening dat memecoins de volgende golf van adoptie op Base kunnen stimuleren en mogelijk een deel van het marktaandeel van op Solana (SOL) gebaseerde memecoins kunnen afpakken. Solana geniet al geruime tijd van een heuse memecoingekte, en is deels hierdoor zelfs uitgeroepen tot de meest populaire blockchain van het jaar.

Advertentie

Base profiteert van Ethereum upgrade

Base profiteert, net zoals alle andere Ethereum layer-2 netwerken, van de meest recente ‘Dencun’ hard fork. De langverwachte upgrade werd op 13 maart succesvol uitgerold op het mainnet van Ethereum.

De upgrade bracht een aantal belangrijke veranderingen met zich mee. De grootste aanpassing is Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4944, beter bekend als proto-danksharding. Deze nieuwe technologie tilt de schaalbaarheid tot een hoger niveau, door snellere en goedkopere transacties op layer-2 netwerken te garanderen.

Vóór de upgrade lagen de gemiddelde transactiekosten op Ethereum layer-2 netwerken nog tussen de 0,3 en 1,9 dollar. Op het moment van schrijven ligt dit echter tussen de 0,006 en 0,443 dollar, volgens data van Dune.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie