Erik Juffermans Erik Juffermans
21/04/2023 11:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/04/2023 11:20

Ethereum aanbod al met 100 duizend ETH afgenomen sinds de Merge

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum is toch een grondstof, zegt CFTC in FTX aanklacht

F

Herinner je nog de Ethereum (ETH) Merge update van vorig jaar? Het Ethereum netwerk maakte de transitie van een proof-of-work systeem naar een proof-of-stake systeem. Sinds die Merge update is het aanbod van Ethereum al met ruim 100 duizend ether tokens afgenomen. Dat blijkt uit data van ultrasound.money.

Ethereum nu populairder bij instituten dan bitcoin, onthult Bybit
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Hoe kan het ETH aanbod afnemen?

Op het Ethereum netwerk wordt een deel van de transactiekosten geburnt, ook wel vernietigd. Dit was overigens voor de Merge update al het geval, sinds de London upgrade in 2021 om precies te zijn. Sinds de transitie naar het proof-of-stake systeem worden er echter geen nieuwe ether tokens meer gegeneerd als beloning voor miners. Het aanbod daalt daardoor dus nog harder.

De nieuwe validators van het proof-of-stake systeem worden echter ook beloond voor hun werk. Met het huidige tempto worden ongeveer 500 duizend nieuwe ETH tokens jaarlijks uitgekeerd aan de validatoren, maar wordt zelfs 1.600 duizend tokens vernietigd.

Er verdwijnen dus meer tokens dan dat er bij komen waardoor het aanbod krimpt. Ether is dus zogezegd deflatoir en dat houdt in dat het aanbod op den duur alleen maar kleiner wordt, en daarmee wordt ETH schaarser. 

Activiteit op Ethereum neemt weer toe

Sinds de Merge update in september vorig jaar is het aanbod van ether dus al met ruim 100 duizend tokens afgenomen. Maar eigenlijk is het aanbod de laatste paar maanden pas echt hard gaan dalen. Sinds het begin van het jaar zit het aanbod van ether in een vrije val (wat goed is!). Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de koersstijgingen van ethereum en de crypto markt in het geheel. Er wordt meer gebruikgemaakt van het Ethereum netwerk, meer transacties vinden plaats en er wordt daardoor meer geburnt.

Op moment van schrijven neemt het aanbod van Ethereum jaarlijks met 0,15 procent af. Dit is tevens het hoogste punt sinds de Merge update. Een leuk feitje: als de transitie naar een proof-of-stake systeem nooit had plaatsgevonden dan was het aanbod van ethereum sinds de Merge al met tweeënhalf miljoen ether toegenomen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie