Simon Bosch Simon Bosch
09/12/2022 11:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2022 11:04

Onderzoek: Ethereum’s energieverbruik met 99% gedaald door Merge-upgrade

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum analisten verschuiven hun aandacht naar dit opvallende project

Foto: Eddie5/Shutterstock

Halverwege september stapte Ethereum (ETH) over van Proof-of-Work (PoW) op Proof-of-Stake (PoS). Schaalbaarheid was een belangrijke reden voor deze upgrade onder de naam ‘The Merge’, maar energieverbruik is ook niet onbelangrijk. Sinds de aanpassing is het verbruik gedaald met meer dan 99%.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Energieverbruik Ethereum hard gedaald

Dat blijkt uit een paper van Patterns. Veel cryptocurrencies worden door regulerende instanties op de proef gesteld omdat de netwerken te veel verbruiken, schrijven de onderzoekers. Maar Ethereum is het gelukt om het stroomverbruik fors te verminderen. Patterns schat dat het verbruik na The Merge op 15 september is gedaald met 99,84% tot 99,996%.

De vermindering zou gelijk zijn aan het elektriciteitsverbruik van een land als Ierland of Oostenrijk. Het continue verbruik zou namelijk minimaal 36 kilowatt en maximaal 675 kilowatt zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Het netwerk was voorheen namelijk onderhevig aan concurrentie van miners. Daardoor zou het netwerk in principe meer stroom zou verbruiken doordat de moeilijkheidsgraad omhooggaat door meer concurrentie.

Een vermindering op een schaal van het verbruik van Oostenrijk of Ierland is niet niks. De twee landen staan namelijk op respectievelijk de negenendertigste en zesenzestigste plek wat elektriciteitsverbruik betreft. Jaarlijks hebben zij volgens de EIA respectievelijk bijna 69 gigawattuur en 33 gigawattuur op hun naam. Dit is dus wat Ethereum nu bespaart.

Het is niet gemakkelijk om te bepalen wat het daadwerkelijke verbruik is. Ethereum-miners gebruiken namelijk een breed scala aan hardware, en van het grootste deel van de miners is het verbruik niet officieel bekend.

Advertentie

Overheden geen fan van Proof-of-Work

Ondertussen zijn overheden nog steeds hard tegen miners. Zeker in Europa is de druk hoog om energieprijzen zo laag mogelijk te houden, maar crypto-miners kunnen roet in het eten gooien. Zweden geeft al voorrang aan bedrijven in de staalindustrie. Een Canadees energiebedrijf wil zelfs geen stroom meer leveren aan miners.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie