Simon Bosch Simon Bosch
20/07/2022 05:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/07/2022 05:04

Zweden legt prioriteit op staalproductie in plaats van op bitcoin mining

icon-mining
Mining
Zweden legt prioriteit op staalproductie in plaats van op bitcoin mining

Foto: Postmodern Studio/Shutterstock

De energiecrisis is nog steeds in volle gang, en het lijkt er niet op dat deze snel voorbij zal zijn. Zweden heeft zich er al bij neergelegd en verlegt haar prioriteiten. Nu is staalproductie belangrijker dan bitcoin (BTC) mining.

Revolutionaire Bitcoin mining plannen onthuld door Twitter-oprichter
  • icon-mining
    Mining

Meer regulatie omtrent Bitcoin door energietekorten

Dat schrijft Bloomberg, die met de Zweedse Minister van Energie Khashayar Farmanbar heeft gesproken. Farmanbar: “We hebben de energie nodig voor dingen die nuttiger zijn dan Bitcoin, eerlijk gezegd. We gaan van een periode van waarin we [energie konden uitdelen] naar een periode van extreme economische uitbreiding waarin de hele industriële sector elektriciteit zoekt.”

Zweden staat volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index op de derde plek wat Bitcoins hashrate in Europa betreft. Alleen in Rusland (4,66%) en Duitsland (3,065) wordt meer gedolven. Als de omstandigheden rondom regulatie anders waren geweest, dan had het een walhalla voor miners kunnen zijn.

Het enorme aantal waterkrachtcentrales en windparken zorgden in het vorige decennium voor erg lage energieprijzen en een overschot aan energie in het land. Maar nu ligt de situatie anders. De minister benadrukt dat ook Zweden in de energietransitie zit. Het heeft dus een overvloed aan groene energiebronnen, maar toch is de capaciteit kennelijk schaars.

De minister stelt tussen neus en lippen door voor om bepaalde nieuwe verbruikers voorrang te geven met elektriciteit. Dat zullen bedrijven zijn die voor banen kunnen zorgen en andere partijen “waar de maatschappij direct baat bij heeft.”

Advertentie

Wordt Bitcoin controversiëler?

In een Deep Dive schreven we vorig jaar dat het voor de hand lag dat het principe van Bitcoin steeds controversiëler zou worden als energieprijzen zouden blijven stijgen. Het energieverbruik van BTC stijgt namelijk in theorie met de prijs mee. Er past maar een beperkt aantal transacties in een blok, en een stijgende prijs zorgt voor nog meer interesse in mining.

Het delven van Bitcoin wordt daardoor steeds controversiëler zodra de energiecrisis erger wordt. Wat denk jij van de energiecrisis? Wordt deze de komende maanden en jaren erger en wordt mining van cryptocurrencies nog controversiëler, of valt het allemaal wel mee? Vertel het ons op Discord!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie