Kevin Schijven Kevin Schijven
07/02/2024 11:42 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2024 11:12

Ethereum ETF beslissing weer uitgesteld, waarom aarzelt de waakhond?

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF beslissing weer uitgesteld, waarom aarzelt de waakhond?

Foto: Tada Images/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft wederom haar besluit voor een ethereum (ETH) spot exchange-traded fund (ETF) uitgesteld.

Ditmaal betreft het de aanvraag van Invesco en Galaxy Digital. Alhoewel het nieuws enigszins teleurstellend kan zijn, komt het niet als een verrassing.

Stijging bitcoin & ethereum hangt af van beleid VS, zeggen analisten
Stijging bitcoin & ethereum hangt af van beleid VS, zeggen analisten

Beslissing ethereum ETF’s wederom uitgesteld

De financiële waakhond heeft, zoals verwacht, weer het besluit met 45 dagen uitgesteld voor de Invesco Galaxy Ethereum ETF.

Het uitstel volgt kort nadat de toezichthouder onlangs ook andere aanvragen uitstelde, waaronder die van Grayscale Investments en BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

De SEC geeft wederom aan dat het meer tijd nodig heeft om een beslissing te nemen. De belangrijkste zorgen lijken te liggen in Ethereum’s proof-of-stake consensusmechanisme.

Het Ethereum netwerk maakte in 2022 de overstap van een proof-of-work (PoW) mechanisme, zoals bitcoin (BTC), naar een proof-of-stake (PoS) mechanisme.

De SEC lijkt daarmee echter onzeker te zijn of het nu ethereum als security (effect) mag of moet classificeren. Vorige zomer classificeerde de SEC een groot aantal altcoins als securities in de aanklachten tegen crypto exchanges Binance en Coinbase.

Daar stond ethereum, net als bitcoin, niet tussen. Desondanks heeft de SEC ethereum ook niet geclassificeerd als commodity (grondstof), een benodigde stap voordat het de ETF zal goedkeuren.

Een andere reden die de SEC geeft is de mate van centralisatie. De “concentratie van controle of invloed door een paar individuen of entiteiten” zou volgens de waakhond het fonds vatbaar maken voor fraude en manipulatie.

Advertentie

Wanneer volgt dan wel de ethereum ETF beslissing?

Momenteel verwacht de markt dat de SEC pas een beslissing zal nemen tegen eind mei, wanneer de definitieve deadline voor de eerste aanvraag vallen, namelijk de aanvragen van VanEck en ARK Invest.

De SEC keurde de recente spot bitcoin-ETF’s ook pas goed op het allerlaatste moment. Dat was op de laatste dag van de definitieve deadline van de ARK Invest aanvraag.

De markt schat de kans op een goedkeuring ditmaal hoog in door de goedkeuring van de bitcoin-ETF’s. Ook doordat de SEC vorig jaar de eerste ethereum futures ETF’s goedkeurde.

Daar is echter lang niet iedereen overtuigd van. Zo schat JPMorgan de kans op een goedkeuring op lager dan 50% in. TD Cowen verwacht dat de SEC pas in 2025 of 2026 een ethereum ETF zal goedkeuren.

Daarentegen zegt Standard Chartered dat de ethereum koers juist met 70% kan stijgen tegen mei door de goedkeuring van de ETF’s.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie