Ivo Melchers Ivo Melchers
22/02/2024 21:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 19:10

Ethereum ETF brengt groot gevaar met zich mee, waarschuwen analisten

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF brengt groot gevaar met zich mee, waarschuwen analisten

Foto: sweeann/Shutterstock

Verschillende vermogensgiganten, waaronder BlackRock en Fidelity, zitten momenteel in de strijd om een ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Fund (ETF) op de Amerikaanse markt te brengen. Terwijl menig crypto-investeerder razend enthousiast wordt bij de gedachte hiervan, spreekt wereldwijd financieel informatie- en analysebedrijf S&P Global over een groot mogelijk risico.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum concentratie risico’s

Analisten van S&P Global waarschuwden afgelopen dinsdag over het mogelijke gevaar wat een ethereum spot ETF met zich mee kan brengen, indien goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Een dergelijk beursfonds kan nieuwe concentratierisico’s introduceren, zo schrijven de analisten.

Ethereum is, in tegenstelling tot Bitcoin, een Proof-of-Stake (PoS) netwerk. Dit betekent dat validators, in plaats van miners, transacties valideren en nieuwe transactieblokken toevoegen aan de blockchain.

Mogelijk kunnen de voorgestelde ethereum spot ETF’s een deel van de opgeslagen ether gebruiken om deel te nemen aan het consensusmechanisme. ARK Invest en 21Shares, die samen een ethereum spot ETF willen lanceren, hebben hier eerder deze maand zelfs al een verzoek voor ingediend.

S&P Global’s analisten stellen dat dit mogelijk tot een meer gecentraliseerd Ethereum netwerk zou kunnen leiden, waarbij één partij een zeer groot deel van alle ETH in beheer heeft en gebruikt om het netwerk te valideren.

“Amerikaanse spot ether ETF’s die staking opnemen, zouden groot genoeg kunnen worden om validatorconcentraties in het Ethereum-netwerk te veranderen, zowel ten goede als ten kwade,” zo werd er geschreven.

De analisten voorspellen dat de financiële waakhond in mei van dit jaar al groen licht zal verkondigen voor ethereum spot ETF’s, de eerste deadline om dergelijke fondsen goed te keuren.

Advertentie

Crypto exchange Coinbase voert campagne

Eerder vandaag kon je tevens lezen dat de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase in een 27 pagina’s tellend document heeft uitgelegd aan de SEC waarom ze een ethereum spot ETF goed zouden moeten keuren.

De belangrijkste aandacht gaat uit naar het categoriseren van ether als grondstof in plaats van een effect. Ook werd het eerder genoemde concentratie risico onderuit gehaald.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie