Ivo Melchers Ivo Melchers
22/02/2024 21:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 19:10

Ethereum ETF brengt groot gevaar met zich mee, waarschuwen analisten

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF brengt groot gevaar met zich mee, waarschuwen analisten

Foto: sweeann/Shutterstock

Verschillende vermogensgiganten, waaronder BlackRock en Fidelity, zitten momenteel in de strijd om een ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Fund (ETF) op de Amerikaanse markt te brengen. Terwijl menig crypto-investeerder razend enthousiast wordt bij de gedachte hiervan, spreekt wereldwijd financieel informatie- en analysebedrijf S&P Global over een groot mogelijk risico.

Wachtrij om Ethereum-validator te worden stijgt enorm
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum concentratie risico’s

Analisten van S&P Global waarschuwden afgelopen dinsdag over het mogelijke gevaar wat een ethereum spot ETF met zich mee kan brengen, indien goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Een dergelijk beursfonds kan nieuwe concentratierisico’s introduceren, zo schrijven de analisten.

Ethereum is, in tegenstelling tot Bitcoin, een Proof-of-Stake (PoS) netwerk. Dit betekent dat validators, in plaats van miners, transacties valideren en nieuwe transactieblokken toevoegen aan de blockchain.

Mogelijk kunnen de voorgestelde ethereum spot ETF’s een deel van de opgeslagen ether gebruiken om deel te nemen aan het consensusmechanisme. ARK Invest en 21Shares, die samen een ethereum spot ETF willen lanceren, hebben hier eerder deze maand zelfs al een verzoek voor ingediend.

S&P Global’s analisten stellen dat dit mogelijk tot een meer gecentraliseerd Ethereum netwerk zou kunnen leiden, waarbij één partij een zeer groot deel van alle ETH in beheer heeft en gebruikt om het netwerk te valideren.

“Amerikaanse spot ether ETF’s die staking opnemen, zouden groot genoeg kunnen worden om validatorconcentraties in het Ethereum-netwerk te veranderen, zowel ten goede als ten kwade,” zo werd er geschreven.

De analisten voorspellen dat de financiële waakhond in mei van dit jaar al groen licht zal verkondigen voor ethereum spot ETF’s, de eerste deadline om dergelijke fondsen goed te keuren.

Advertentie

Crypto exchange Coinbase voert campagne

Eerder vandaag kon je tevens lezen dat de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase in een 27 pagina’s tellend document heeft uitgelegd aan de SEC waarom ze een ethereum spot ETF goed zouden moeten keuren.

De belangrijkste aandacht gaat uit naar het categoriseren van ether als grondstof in plaats van een effect. Ook werd het eerder genoemde concentratie risico onderuit gehaald.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie