Roy van Krieken Roy van Krieken
24/05/2023 16:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/05/2023 16:15

Ethereum kan zowel onder toezicht van SEC als CFTC vallen, zegt expert

icon-ethereum
Ethereum nieuws
De 3 belangrijkste veranderingen sinds de Ethereum merge

Foto: leksiv/Shutterstock

De afgelopen maanden heeft er zich een fascinerende strijd ontvouwd binnen de Amerikaanse toezichthouders. Het middelpunt van de strijd? Ethereum (ETH). Nog altijd is het onduidelijk of ether een commodity (grondstof) of een security (effect) is. 

Volgens Dan Berkovitz, voormalig commissaris bij de Commodities Futures Trading Commission (CFTC), kan ETH wettelijk gezien onder beide categorieën vallen. Dat zegt hij tijdens de Unchained podcast met Laura Shin.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Tegenstrijdige berichten van toezichthouders

De afgelopen paar maanden hebben de twee belangrijkste toezichthouders in de VS, de CFTC en de SEC, behoorlijk tegenstrijdige uitspraken de wereld in geholpen. Beide instanties hebben tegelijkertijd nog altijd geen definitief antwoord gegeven op de hamvraag: Is ethereum nou een security of een commodity?

In een hoorzitting in april zei SEC voorzitter Gary Gensler dat alles behalve bitcoin (BTC) als een effect zou moeten worden beschouwd, en weigerde hij verder in te gaan op het onderwerp. Ook de CFTC ging qua standpunt de afgelopen maanden aardig van de hak op de tak. Van duidelijkheid is in ieder geval nog geen sprake.

Berkovitz gooit nog wat olie op het vuur en legt uit dat door de overlappende juridische definities van commodities en effecten in de Amerikaanse wet het mogelijk is dat ethereum zelfs als beide wordt geclassificeerd.

 “De wet is duidelijk. Iets kan daadwerkelijk zowel een commodity als een effect zijn.”

Advertentie

Ethereum: commodity en security?

Berkovitz benadrukte dat commodities niet uitsluitend fysieke grondstoffen zoals tarwe of goud zijn, en dat alles wat onder de jurisdictie van een futures-contract valt, als een commodity kan worden gedefinieerd.

Berkovitz zei ook dat een effect, dat normaal gesproken dus aan de SEC toebehoort, ook het onderwerp kan zijn van een futures contract, waardoor het ook weer onder de jurisdictie van de CFTC valt. Als een activum dus een commodity is in de ogen van de CFTC en ook een effect volgens de definitie van de SEC, is het mogelijk dat beide regelgevende instanties er zeggenschap over hebben. 

Deze toenemende verwarring laat de dringende behoefte aan duidelijke regelgeving in de crypto wereld nog maar eens goed zien. De onzekerheid rond de status van cryptocurrencies zoals bitcoin en ethereum kunnen grote implicaties voor bedrijven en investeerders hebben. Zo blijven veel investeerders op dit moment nog aan de zijlijn staan door een gebrek aan duidelijkheid op het gebied van regelgeving.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie