Roy van Krieken Roy van Krieken
01/12/2022 20:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/12/2022 20:30

Toezichthouder VS draait opeens: Bitcoin geen security, ethereum wel

Nieuws
Otro regulador estadounidense va a por las criptomonedas

Foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CTFC) heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over de wereld van cryptocurrencies. De CTFC is in de praktijk vergelijkbaar met de Securities and Exchange Commission (SEC), maar buigt zich over commodities, ofwel goederen of grondstoffen, in plaats van securities, ofwel effecten. Volgens de CTFC is bitcoin (BTC) geen security, maar andere cryptocurrencies zoals ethereum (ETH) wel. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Is ethereum een effect?

Het is een vraagstuk dat al langere tijd de hele crypto industrie in zijn greep heeft. Zijn cryptocurrencies nou securities of niet? Dit is belangrijk, want het antwoord op deze vraag bepaalt namelijk hoe en door wie de crypto markt gereguleerd zal worden in de Verenigde Staten. Dit is tevens waar de XRP rechtszaak tegen Ripple om draait. De SEC claimt de jurisdictie over de markt, omdat zij van mening zijn dat de meeste cryptomunten securities zijn. Niet iedereen is het hier echter mee eens.

De CTFC stelt nu publiekelijk dat enkel de koning der cryptocurrencies, bitcoin dus, in ieder geval niet gezien kan worden als security, maar als commodity. Zodoende zou de regulatie van alles dat met bitcoin te maken heeft ook gedaan moeten worden door de CTFC, en niet de SEC.

CTFC-voorzitter Rostin Behnam liet dit gisteren weten tijdens een evenement op Princeton University. Met de uitspraken komt hij wel terug op eerdere claims dat ook ethereum een commodity zou zijn. In oktober gaf CTFC-commissaris Christy Romero nog aan dat zij er bij blijft dat ethereum onder geen beding een security is, maar een commodity.

CTFC vs. SEC

Door de onduidelijkheid over de vraag wat cryptocurrencies nu vanuit een juridisch perspectief zijn, is er ook een soort conflict ontstaan tussen de SEC en de CTFC. Beide toezichthouders claimden niet lang geleden namelijk nog de totale verantwoordelijkheid over het reguleren van de markt.

De recente uitspraken van voorzitter Behnam suggereren echter dat de CTFC mogelijk hun verlies heeft genomen en dat de SEC, onder leiding van voorzitter Gary Gensler, mogelijk de overhand heeft gekregen. 

Wat uiteindelijk ook de uitkomst van het debat zal zijn, het is is belangrijk dat er snel een antwoord zal komen. Door de onduidelijkheid vanuit de toezichthouders en de overheid in de Verenigde Staten blijft de markt vooralsnog in het ongewisse en blijft cruciale eenduidige regelgeving uit.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie