Kevin Schijven Kevin Schijven
12/04/2022 15:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2022 15:11

Ethereum lanceert allereerste ‘shadow fork,’ ETH 2.0 steeds dichterbij

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum lanceert allereerste 'shadow fork,' ETH 2.0 steeds dichterbij

Foto: tetrisfun/Shutterstock

Ontwikkelaars van het Ethereum (ETH) netwerk hebben gisteren een zogenaamde “shadow fork” gelanceerd. Het was de allereerste keer dat een dergelijke splitsing van het netwerk werd uitgevoerd en is onderdeel van de overstap naar Ethereum 2.0.

Een shadow fork is een soort hard fork, of opsplitsing van het netwerk. De shadow fork vindt alleen met een klein aantal nodes, of computers, plaats en dient als een soort testomgeving. Met deze shadow fork van Ethereum kunnen de ontwikkelaars de zogenaamde “merge” testen, oftewel de fusie van Ethereum 1.0 en 2.0.

Worldcoin onthult nieuw Ethereum netwerk voor ‘echte mensen’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Nieuwe testomgeving voor Ethereum

Via deze shadow fork kunnen de ontwikkelaars zien hoe de nodes zouden reageren tijdens de merge. Het is een meer realistische testomgeving dan de oude testnets of het lanceren van een nieuwe testnet. Het gaat dan om een kleine versie, oftewel een schaduw, van het mainnet, of hoofdnetwerk van Ethereum.

Tijdens deze merge wordt het oude Ethereum netwerk samengesmolten met de nieuwe Beacon Chain. Deze blockchain lanceerde eind 2020 en is bedoeld voor Ethereum om de overstap te maken naar een Proof-of-Stake (PoS) protocol. Ethereum transacties worden dan niet meer miners verwerkt, maar door validators die hun ETH staken.

Ontwikkelaar Marius van der Wijden meldt dat via de shadow fork al problemen zijn gevonden die via een regulier testnet wellicht niet zouden zijn opgevallen.

Als alles naar wens verloopt, dan kan de merge ook worden uitgevoerd op bestaande testnets. Daarna kan het mainnet van Ethereum volgen. Wanneer dit precies is, blijft echter nog onduidelijk. Toch lijkt het eindelijk steeds dichterbij te komen.

Nadat Ethereum naar PoS overstapt, moet het netwerk sneller en efficiënter worden. Dat zal niet gelijk zijn, voor bepaalde onderdelen zullen we op verdere updates moeten wachten, zoals sharding. Mensen die hun ETH willen opnemen uit het ETH 2.0 contract, zullen ook, zullen ook langer moeten wachten.

Overigens heet het nieuwe netwerk geen Ethereum 2.0 meer, maar gebruikten we dat even ter verduidelijking. Onlangs bleek dat in het ETH2 contract al meer dan 10 miljoen ETH zit. Ondertussen is dat volgens Etherscan maar liefst 11,4 miljoen ETH ter waarde van zo’n $35 miljard.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie