Kevin Schijven Kevin Schijven
25/01/2022 12:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/01/2022 12:27

Ethereum 2.0 zal er niet komen, maar het is niet wat je denkt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum 2.0 zal er niet komen, maar het is niet wat je denkt

Foto: BeautifulBlossoms/Shutterstock

Al jaren wachten Ethereum (ETH) fans met smacht op Ethereum 2.0, de volgende generatie van hun favoriete blockchain-netwerk. Echter kondigt op 24 januari de Ethereum Foundation aan dat Ethereum 2.0 niet meer bestaat.

Dat klink wellicht drastischer dan het eigenlijk is. Het gaat namelijk vooral om een naamswijziging: Ethereum 2.0 heet nu de ‘consensus layer.’

Er verandert vrij weinig aan de routekaart van het project. Ethereum gaat alsnog de overstap maken van een proof-of-work (PoW) protocol naar een proof-of-stake (PoS) protocol. Dat betekent dat in de nabije toekomst geen mining met duizenden computers meer zal plaatsvinden op het Ethereum-netwerk om transacties te verwerken. Transacties worden in de toekomst geverifieerd via zogeheten validators.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De Ethereum Merge

Ook zal de langverwachte ‘merge’ nog steeds plaatsvinden. Eind 2020 lanceerde de Beacon Chain, de blockchain en basis voor Ethereum 2.0. Het plan was om ergens dit jaar de blockchain van Ethereum 2.0 te fuseren met Ethereum 1.0, wat ook wel de merge wordt genoemd.

Deze samensmelting zal alsnog plaatsvinden. Ethereum 1.0 wordt nu de ‘execution layer’ genoemd. Wanneer de merge plaatsvindt, zullen de execution layer samen met de consensus layer het nieuwe Ethereum vormen. Nu dus zonder een ‘2’ erachter.

De execution layer bevat voornamelijk de smart contracts en de netwerkregels, terwijl de consensus layer ervoor zorgt dat alle computers zich aan de regels houden. De consensus layer zal tijdens de merge het huidige mining-systeem op Ethereum vervangen. Wanneer deze merge plaatsvindt, is echter nog steeds niet bekend. In een later stadium zal ook nog steeds “sharding” worden geïntroduceerd op Ethereum, een manier om het netwerk op te splitsen zodat het meer transacties kan verwerken.

De reden voor deze naamswijziging is dat het team achter Ethereum de nadruk wil leggen dat hier om een upgrade gaat en niet een heel nieuw netwerk. De andere reden is dat de beacon chain lanceerde lang voordat andere Ethereum 2.0 onderdelen af waren. Daardoor moesten de ontwikkelaars een tussenweg bedenken en veranderden de prioriteiten. Onder de ontwikkelaars werd blijkbaar de term ETH 2.0 al een tijdje achtergelaten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Grote ethereum investeerders slaan toe voor komst ETF's
Grote ethereum investeerders slaan toe voor komst ETF’s
Advertentie