Kevin Schijven Kevin Schijven
25/01/2022 12:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/01/2022 12:27

Ethereum 2.0 zal er niet komen, maar het is niet wat je denkt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum 2.0 zal er niet komen, maar het is niet wat je denkt

Foto: BeautifulBlossoms/Shutterstock

Al jaren wachten Ethereum (ETH) fans met smacht op Ethereum 2.0, de volgende generatie van hun favoriete blockchain-netwerk. Echter kondigt op 24 januari de Ethereum Foundation aan dat Ethereum 2.0 niet meer bestaat.

Dat klink wellicht drastischer dan het eigenlijk is. Het gaat namelijk vooral om een naamswijziging: Ethereum 2.0 heet nu de ‘consensus layer.’

Er verandert vrij weinig aan de routekaart van het project. Ethereum gaat alsnog de overstap maken van een proof-of-work (PoW) protocol naar een proof-of-stake (PoS) protocol. Dat betekent dat in de nabije toekomst geen mining met duizenden computers meer zal plaatsvinden op het Ethereum-netwerk om transacties te verwerken. Transacties worden in de toekomst geverifieerd via zogeheten validators.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De Ethereum Merge

Ook zal de langverwachte ‘merge’ nog steeds plaatsvinden. Eind 2020 lanceerde de Beacon Chain, de blockchain en basis voor Ethereum 2.0. Het plan was om ergens dit jaar de blockchain van Ethereum 2.0 te fuseren met Ethereum 1.0, wat ook wel de merge wordt genoemd.

Deze samensmelting zal alsnog plaatsvinden. Ethereum 1.0 wordt nu de ‘execution layer’ genoemd. Wanneer de merge plaatsvindt, zullen de execution layer samen met de consensus layer het nieuwe Ethereum vormen. Nu dus zonder een ‘2’ erachter.

De execution layer bevat voornamelijk de smart contracts en de netwerkregels, terwijl de consensus layer ervoor zorgt dat alle computers zich aan de regels houden. De consensus layer zal tijdens de merge het huidige mining-systeem op Ethereum vervangen. Wanneer deze merge plaatsvindt, is echter nog steeds niet bekend. In een later stadium zal ook nog steeds “sharding” worden geïntroduceerd op Ethereum, een manier om het netwerk op te splitsen zodat het meer transacties kan verwerken.

De reden voor deze naamswijziging is dat het team achter Ethereum de nadruk wil leggen dat hier om een upgrade gaat en niet een heel nieuw netwerk. De andere reden is dat de beacon chain lanceerde lang voordat andere Ethereum 2.0 onderdelen af waren. Daardoor moesten de ontwikkelaars een tussenweg bedenken en veranderden de prioriteiten. Onder de ontwikkelaars werd blijkbaar de term ETH 2.0 al een tijdje achtergelaten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie