Timo Bult Timo Bult
02/10/2022 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 20:07

Ethereum Merge: Dit waren de positieve en negatieve effecten

icon-ethereum
Ethereum nieuws
La oferta de Ethereum en los exchanges cae un 37% desde la fusión

Foto: Maurice NORBERT / Shutterstock.com

Ethereum (ETH) is nog altijd de grootste altcoin van de crypto markt. Onlangs maakte het netwerk een grote update door waarmee het overstapte op het proof-of-stake (PoS) protocol. Wat zijn de effecten van deze update? In dit artikel bekijken we een aantal van de positieve als negatieve ontwikkelingen die het gevolg zijn van de Merge.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De gemiddelde Ethereum bloktijden dalen

Ten eerste een positief effect. Volgens data van Ycharts is de gemiddelde tijd dat transactieblokken worden toegevoegd aan de blockchain aanzienlijk afgenomen. Voor de Merge werd nog gemiddeld om de 14 seconden een blok toegevoegd, direct na de Merge daalde dit naar het huidige niveau van 12 seconden.

Gemiddelde bloktijd Ethereum – Rode pijl is het moment van de Merge

Dit toont aan dat het Ethereum-netwerk sneller is geworden waardoor het in principe meer transacties aan kan. Dit alles lijkt te maken te hebben met het feit dat ethereum miners niet langer meer de partij zijn die transacties moeten verifiëren. Deze taak wordt nu door stakers vervuld.

Hierbij moet wel gezegd worden dat het doel van de Merge niet is om transacties sneller te maken. De update betreft enkel een grote aanpassing aan het consensusprotocol. Desalniettemin is de bovenstaande ontwikkeling een mooie bijkomstigheid.

Advertentie

Nadelen Ethereum Merge

Niet alles is rozengeur en maneschijn. Zo is een van de nadelige effecten van de Merge dat Ethereum nu last heeft van centralisatie. Eerder was in het ethereum nieuws te lezen dat slechts een paar partijen een enorme vinger in de pap hebben als het gaat om de verwerking van transacties.

Kort na de Merge waren de eerste tekenen van de centralisatie zichtbaar. Van de eerste 1.000 transactieblokken na de Merge werden 420 verwerkt door twee partijen. Centralisatie kan een probleem vormen voor Ethereum zodra de validators zich aan bepaalde wet- en regelgeving moeten houden. Dit kan vervolgens leiden tot censuur van bepaalde transacties.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie