Ivo Melchers Ivo Melchers
28/10/2022 15:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/10/2022 15:07

Ethereum oprichter: 3 redenen waarom crypto superieur is aan goud

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Vitalik Buterin, mede-oprichter van het Ethereum (ETH) netwerk, heeft zich recent uitgelaten over waarom cryptocurrencies volgens hem superieur zijn aan goud.

Buterin antwoordde op een tweet die op 26 oktober werd geplaatst door Zach Weinersmith, auteur van ‘soonish’. Weinersmith noemde het enige argument waarom men in het algemeen voor crypto zou kiezen het feit dat er geen centrale autoriteit is, dus hij eindigde zijn tweet met de vraag waarom je dan niet gewoon voor goud zou kiezen.

Buterin nam in zijn antwoord drie redenen op waardoor hij denkt dat crypto superieur is aan goud:

‘’Goud is ongelooflijk onhandig. Het is moeilijk te gebruiken, vooral bij transacties met partijen die je niet vertrouwt. Het ondersteunt geen veilige opslagopties zoals multisig. Op dit moment heeft goud minder adoptie dan crypto, dus is crypto de betere gok.’’

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Correlatie bitcoin met goud

Vorige week kon je lezen dat de correlatie tussen bitcoin (BTC) en de traditionele aandelenmarkten begon af te zwakken. Ook werd er gesuggereerd dat de koers van bitcoin weer sterker met de koers van goud begon te correleren. De correlatie tussen bitcoin en goud had namelijk in begin oktober zijn hoogste punt bereikt van dit jaar. Vanaf juni 2021 bleef de correlatie steeds dicht bij 0 en in maart eerder dit jaar was de correlatie zelfs negatief. Echter begon de correlatie sinds begin september aan zijn opmars en bereikte het een hoogtepunt van meer dan 0,3. De onderliggende belofte van bitcoin was altijd al een digitale versie van goud te zijn en die uitspraak lijkt in deze tijden iets meer te worden waargemaakt.

Sterke Amerikaanse dollar (DXY)

De relatieve kracht van de Amerikaanse dollar is een van de factoren die de huidige correlatie tussen bitcoin en goud versterkt. Een sterke dollar is namelijk zowel slecht voor bitcoin als voor goud, wat ervoor zorgt dat de onderlinge correlatie tussen deze twee toeneemt. In de analyse van het derde kwartaal kon je lezen dat de DXY (Dollar Currency Index), die de dollar met een mandje van andere internationale valuta vergelijkt, de enige activa was die een stijging had doorgemaakt in het afgelopen kwartaal. Het steeg namelijk met maar liefst 7%, terwijl de koers van bitcoin het kwartaal afsloot met een verlies van 1% en goud met een verlies van 7%. In 2022 is de DXY zelfs gestegen met 17%, terwijl bitcoin en goud gedaald zijn met respectievelijk 50% en 9%.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie