Ivo Melchers Ivo Melchers
10/09/2023 10:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2024 13:38

Ethereum oprichter gehackt op Twitter, gigantische crypto verliezen

Nieuws

Het X-account (voorheen bekend als Twitter) van Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin is gisteren gehackt. Een kwaadwillende nam het account in beslag om een malafide phishing-link te delen met de in totaal 4,9 miljoen volgers van Buterin. Nietsvermoedende crypto-enthousiastelingen trapten massaal in de oplichtingspraktijken waardoor een reusachtig crypto-vermogen in rook is opgegaan.

Grote cryptobeurs trekt stekker uit ‘bitcoin hotel’ project
Grote cryptobeurs trekt stekker uit 'bitcoin hotel' project

$700.000 aan crypto buitgemaakt

De vader van het Ethereum-brein, Dmitry Buterin, kondigde gisteren via een bericht op X aan dat het account van zijn zoon was gecompromitteerd. Hij schreef het volgende:

‘’Negeer dit bericht, blijkbaar is Vitalik gehackt. Hij werkt aan het herstellen van de toegang.’’

Het bericht waarnaar wordt gerefereerd beweerde de komst van ‘Proto-Danksharding’ op Ethereum te vieren door gratis non-fungible tokens (NFT’s) uit te delen. Het bericht bevatte een kwaadaardige link waar mensen zogenaamd hun gratis ConenSys NFT konden claimen. Na het bevestigen van een transactie werden de wallets echter volledig leeggetrokken.

Etereum-ontwikkelaar Bob Khoo, beter bekend als ‘Bokky Poobah’ op X, beweert dat hij ‘’enkele’’ CryptoPunk NFT’s  heeft verloren dankzij de phishing link. Op het moment van schrijven ligt de floor price voor een CryptoPunk op 46,99 ETH, wat gelijk staat aan ongeveer 76.300 dollar. In zijn tweet is tevens een afbeelding van de tweet van Buterin te zien.

Volgens Etherscan bevat de wallet van de oplichter momenteel activa ter waarde van meer dan 390.000 dollar. Op een gegeven moment had de hacker, zoals opgemerkt door crypto-speurder ZachXBT, minstens 691.000 aan activa buitgemaakt.

ZachXBT heeft zijn meer dan 400.000 volgers actief geïnformeerd over de activiteiten van de hacker. Hij liet tevens weten dat ‘CryptoPunk #3983’ de meest waardevolle NFT is die tot nu toe is gestolen. De waarde hiervan ligt op 153,62 ETH, wat tegen de huidige ethereum koers gelijkstaat aan ongeveer 250.000 dollar.

Het misleidende bericht is inmiddels verwijderd en Buterin heeft nog geen berichten geplaatst op X sinds het incident zich heeft voorgedaan. Het is nog onduidelijk hoe het account is gehackt.

Moet ETH oprichter slachtoffers compenseren?

Sommige X-gebruikers beweren dat Buterin mogelijk niet voldoende beveiligingsmaatregelen voor zijn account had geïmplementeerd. ZachXBT betwistte deze beschuldigingen echter en beweerde dat de hoge positie van Buterin binnen de crypto wereld hem vatbaar maakt voor verschillende hackpogingen.

De verantwoordelijk ligt uiteraard ook bij de crypto-gebruikers zelf. Oplichtingspraktijken als deze vinden namelijk regelmatig plaats in het crypto-landschap. Denk altijd kritisch na alvorens je handelt en ga niet zomaar ergens mee in zee. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Ethereum ETF’s kunnen nog wel even duren, zegt SEC-hoofd Gary Gensler
Ethereum-revolutie nabij: Laatste horde voor ETH ETF’s genomen
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Advertentie