Erik Juffermans Erik Juffermans
24/01/2023 13:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2023 13:04

Ethereum oprichter Vitalik Buterin wil ‘stealth’ addressen voor privacy

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum oprichter Vitalik Buterin wil 'stealth' addressen voor privacy

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

De oprichter van ethereum (ETH), Vitalik Buterin, publiceerde afgelopen weekend een nieuwe blog op het internet waarin hij met een oplossing komt voor het privacy probleem in de crypto sector. Hij noemt deze oplossing ‘stealth’ addressen. Deze stille adressen moeten het mogelijk maken om bepaalde soorten transacties op Ethereum privé te houden.

Ethereum stealth adressen

Volgens Buterin gaat het gebruik van blockchain gepaard met een hoop privacy problemen. Een oplossing hiervoor vinden is momenteel volgens hem een van de meest belangrijke uitdagingen voor de crypto industrie. 

‘Stille adressen’ kunnen volgens Buterin gemakkelijk gecreëerd worden. Stealth adressen kunnen de transactie zelf niet verbergen, maar wel de betrokkene partijen. Buterin geeft in zijn blogpost aan dat deze verandering de privacy van onder andere non-fungible tokens (NFT) en Ethereum Name Service (ENS) kan verbeteren.

Transparantie is een van de eigenschappen van blockchain technologie. Dit betekent dat in principe elke transactie openbaar is en door iedereen bekeken kan worden. Dit gaat echter gepaard met een gebrek aan privacy die niet door iedereen gewenst is.

Terug naar de technologie

De Ethereum researcher Toni Wahrstätter licht toe waarom privacy belangrijk is, ook voor transparante van blockchain netwerken:

“Stealth addresses hebben een grote potentie in situaties waarbij twee betrokken partijen niet openbaar gemaakt willen worden. Denk bijvoorbeeld aan donaties of salarisbetalingen. Of wanneer ik ergens een koffie koop. Dan wil ik niet dat die koffiezaak weet wie mijn werkgever is, hoeveel ik verdien en waar ik m’n geld aan uitgeef.”

Volgens Wahrstätter zijn stealth addresses een logische ontwikkeling om de privacy van blockchain gebruikers te waarborgen. Of en hoe deze geïmplementeerd gaan worden is nog de vraag.

De blogpost van Buterin haakt in op een statement dat hij begin december maakte. Toen gaf hij aan dat de crypto sector terug moet gaan naar waar het allemaal begon: de technologie. Volgens hem wordt er te veel focus gelegd op koersen en winst. Met zijn blogpost van afgelopen weekend zet hij deze lijn dus voort. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie