Roy van Krieken Roy van Krieken
26/09/2022 19:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2022 19:04

Ethereum transactiekosten dalen naar historisch dieptepunt

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum transactiekosten dalen naar historisch dieptepunt

Foto: CryptoBucks/Shutterstock

De transactiekosten op het Ethereum (ETH) netwerk zijn vandaag de dag erg laag. Zo laag zelfs dat de kosten die gemoeid gaan met het doen van een transactie op het netwerk op het laagste punt in zo’n twee jaar tijd staan. Dit terwijl de hoeveelheid transacties die gedaan worden en het aantal actieve gebruikers eigenlijk alleen maar blijft stijgen.

Goed nieuws: Ethereum krijgt eigen ETF na goedkeuring in Hongkong
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum gas fees

De transactiekosten op Ethereum, die ook wel gas fees worden genoemd, zijn sinds de november van 2021 eigenlijk alsmaar gedaald. Destijds kwam de ‘DeFi-summer’ en de enorme hype omtrent non-fungible tokens (NFT) ten einde. Dat betekende tevens dat het Ethereum netwerk minder zwaar belast werd.

Het is juist deze belasting van het netwerk dat de hoogte van de transactiekosten bepaalt. Als het netwerk zo druk wordt gebruikt tot het punt dat er opstoppingen ontstaan, dan kunnen de gas fees behoorlijk hoog worden. Zo hoog zelfs dat het gebruik van het netwerk voor alledaagse transacties bijna niet meer rendabel is.

Vooral NFT-platformen zoals OpenSea en gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap waren vorig jaar verantwoordelijk voor de hoogte van de Ethereum gas fees. 

Veelal wordt de hoogte van de transactiekosten op Ethereum tijdens periodes van intensief gebruik gezien als een van de grootste tekortkomingen van het netwerk.

Invloed van de ETH merge?

Uiteraard werd niet lang geleden de langverwachte merge gelanceerd op het Ethereum netwerk waarmee het netwerk overschakelde naar proof-of-stake. Aan de vooravond van deze update dachten veel mensen dat deze update ook de problematische gas fees op de schop zou nemen.

Dat was niet het geval, en dit was ook nooit de insteek van de update. Onlangs was in het Ethereum nieuws te lezen dat Ethereum-oprichter Vitalik Buterin een roadmap deelde waarop duidelijk te zien was dat in toekomstige updates de schaalbaarheid van het netwerk aanzienlijk verbeterd moet worden. Als deze schaalbaarheid omhoog wordt geschroefd dan zullen de torenhoge transactiekosten van afgelopen jaar hoogstwaarschijnlijk ook voorgoed verleden tijd zijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie