Simon Bosch Simon Bosch
27/04/2023 12:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/04/2023 12:33

“Ethereums energieverbruik is een ‘framboos’ naast een wolkenkrabber”

icon-ethereum
Ethereum nieuws
“Ethereums energieverbruik is een ‘framboos’ naast een wolkenkrabber”

Foto: Mihailova Violetta/Shutterstock

Er gaan al jaren discussies over het energieverbruik van veel blockchain. Bitcoin mining vormt daarin wellicht het meest veelbesproken gespreksonderwerp. Ethereum is in september van het energie-intensieve Proof-of-Work overgestapt op Proof-of-Stake, en sindsdien is het energieverbruik veel lager. Hoe laag? Nou, min of meer ter grootte van een framboos, volgens de Universiteit van Cambridge.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum na de Merge veel zuiniger

De Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) houdt al sinds 2017 met de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index het verbruik van Bitcoin (BTC) bij. Echter houdt het ook het verbruik van Ethereum (ETH) bij. Hiervoor maakt het onderscheid tussen ‘Ethereum 1.0’ en Ethereum 2.0, waarbij eerstgenoemde nog afhankelijk is van Proof-of-Work en dus van miners, terwijl Ethereum 2.0 is ontstaan na de grote The Merge-upgrade halverwege september.

Sinds The Merge is Ethereum officieel een Proof-of-Stake (PoS) netwerk, waarmee het energieverbruik extreem hard is gedaald. Uit onderzoek is gebleken dat het verbruik nu tussen de 36 kilowatt en 675 kilowatt ligt, een vermindering van minimaal 99,84%.

De Universiteit van Cambridge schat het verbruik van Ethereum 1.0 op 14 september op 21,41 terawattuur (TWh), maar het PoS-netwerk van ná de merge verbruikt op het moment van schrijven maar ongeveer 5,76 gigawattuur (GWh). De boven- en ondergrens schat het op respectievelijk 13,76 GWh en 1,87 GWh. Het is hoe dan ook meer dan een factor 1000 lager.

Advertentie

Ethereum verbruik is als een framboos

Van Bitcoin wordt het energieverbruik vaak vergeleken met dat van complete landen en industrieën. Het is nu ook interessant om het verbruik te vergelijken met dat van Ethereum, en dat is exact wat het CCAF heeft gedaan, volgens CoinDesk.

Als het verbruik van Bitcoin vergelijkbaar is met een 679 meter tellende wolkenkrabber, dan had Ethereum 1.0 de ‘hoogte’ van de London Eye (135 meter). Dat is dus al flink minder, maar Ethereum 2.0 heeft dit nog veel verder verlaagd. Nu is Ethereum zo groot als een framboos, met een grootte van slechts 1,5 centimeter.

CCAF-onderzoeker Alexander NeuMüller verklaarde aan CoinDesk dat deze visualisatie gemakkelijker is om te begrijpen. Toch is hij niet helemaal fan van Proof-of-Stake. De veiligheid van het netwerk hangt namelijk volledig af van de zeggenschap over de tokens. Als iemand genoeg ETH zou weten te verkrijgen, dan is een aanval op het netwerk niet uit te sluiten. Dat is volgens hem voor bitcoin veel moeilijker, omdat je daar veel meer hardware voor nodig hebt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie