Kevin Schijven Kevin Schijven
15/09/2022 08:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2022 08:22

Ethereum merge is live! Wat gaat de koers nu doen?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

De Ethereum (ETH) “merge” is live! Deze langverwachte update is vanochtend met succes doorgevoerd, bevestigt oprichter Vitalik Buterin:

“Gelukkig merge allemaal. Dit is een groot moment voor het Ethereum-ecosysteem. Iedereen die heeft geholpen om de fusie tot stand te brengen, mag vandaag erg trots zijn.”

Cryptomarkt wacht in spanning, ethereum ETF’s voor eind juli?
Cryptomarkt wacht in spanning, ethereum ETF's voor eind juli?

Ethereum stapt over naar proof-of-stake

Ethereum lanceerde in 2015 als een proof-of-work (PoW) netwerk. Het was toen het eerste cryptocurrency netwerk dat smart contracts ondersteunde en dat opende de deuren voor allerlei decentralized applications (dApps).

Zeven jaar later, op 15 september om 08:42, maakte Ethereum de grote overstap naar proof-of-stake (PoS). De Ethereum mainnet execution layer fuseerde met de Beacon Chain consensus layer tijdens block 15537393. De merge verliep zelfs beter dan de vorige tests (shadow forks) en miste slechts een enkel block:

Dat betekent dat mining niet meer bestaat voor het reguliere Ethereum. De hash rate (rekenkracht) en difficulty (moeilijkheidsgraad) zijn beide naar 0 gedaald. Een groep miners is gelijk overgesprongen naar ethereum classic (ETC), een oude hard fork waarvan de hash rate onmiddellijk met 55% steeg. Morgen volgt wellicht nog een nieuwe hard fork met ETH PoW.

Advertentie

Ether koers reageert nog nauwelijks op merge

Vooralsnog zien we geen hevige reactie van de ether koers. ETH daalde dinsdag met de rest van de crypto-markt mee en dook van $1.750 onder $1.600. Gisteren heroverde ETH de $1.600, piekte vervolgens afgelopen nacht op $1.650, maar werd daar direct afgewezen en zakte terug naar $1.600. Kort na de merge steeg ETH naar $1.640, maar de koers zakt op het moment van schrijven naar $1.624 op Binance en €1.628 op Bitvavo.

ETH presteerde de afgelopen tijd al beter dan bitcoin (BTC), dus wellicht was een deel van de hype al ingeprijsd. Er werd ook gespeculeerd dat het mogelijk om een “buy the rumour, sell the news” effect zou gaan. De zogeheten funding rate maakte een forse duik kort voor de merge en exchanges zagen een flinke instroom van ETH. Investeerders bereidden zich wellicht voor op het ergste.

Dat betekent niet dat alle ETH gedumpt wordt. Een groot deel zit namelijk vast in het ETH 2.0 contract en die komen sowieso pas in een later stadium vrij . Veel van de beloofde upgrades volgen overigens ook pas in een later stadium wat wellicht ook de milde koersreactie verklaart. Een uitgebreidere koersanalyse volgt later vandaag op Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Ethereum ETF’s kunnen nog wel even duren, zegt SEC-hoofd Gary Gensler
Ethereum-revolutie nabij: Laatste horde voor ETH ETF’s genomen
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Advertentie