Thom Derks Thom Derks
27/12/2022 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/12/2022 13:15

Hoe staat het met de censuur op Ethereum?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Hoe staat het met de censuur op Ethereum?

Foto: Shutterstock/sdecoret

Ruim twee derde van alle blokken op de nieuwe Proof-of-Stake blockchain van Ethereum (ETH) zijn momenteel in overeenstemming met nieuwe Amerikaanse sancties. Het gaat om de sancties van het Office of Foreign Assets Control (OFAC), die werden opgesteld in het kader van Tornado Cash, het privacy protocol waar het dit jaar een verbod voor uitvaardigde.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Censuur op Ethereum

Gebruikers die zogenaamde Miner Extractable Value (MEV) relays draaien, dragen in zekere zin bij aan de censuur op het Ethereum netwerk. MEV relays moet je zien als een soort tussenpersoon tussen blokproducenten en blokkenbouwers, die door grote partijen als Binance, Celsius Network, Coinbase, Kraken en Lido Finance worden gebruikt.

Gebruikers kunnen hun ether op een van de genoemde platforms vastzetten (staking), die de MEV-software draaien. In principe kunnen platforms ervoor kiezen om andere software te draaien, maar dat zou betekenen dat ze tegen de wet in handelen. Voor beurzen als Coinbase en Kraken, die zich aan de Amerikaanse wet moeten houden, is dat geen realistische optie.

Het resultaat is dat een significant deel van het netwerk zich houdt aan de regels van de Amerikaanse overheid. Dat betekent dat bepaalde transacties van wallets die op de zwarte lijst van de OFAC staan niet in blokken van deze producenten worden opgenomen. Op het moment van schrijven zijn 68 van de laatste 100 blokken geproduceerd volgens de Amerikaanse wet- en regelgeving.

Advertentie

Is dit gevaarlijk voor ethereum?

In principe is het geen wenselijke ontwikkeling voor Ethereum, aangezien dit mogelijk censuur introduceert op wat een open en decentraal netwerk moet zijn. Rampzalig is het op dit moment nog niet. Een score van 68 uit 100 blokken betekent dat er nog 32 blokken bij waren die niet in overeenstemming waren met de Amerikaanse regels.

Tot nu toe worden er dus geen transacties compleet tegengehouden. Slechts een deel van het netwerk doet hier aan mee. Het moet alleen niet veel verder groeien, maar dat lijkt langzamerhand al de goede kant op te gaan.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie