Roy van Krieken Roy van Krieken
12/09/2022 16:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2022 16:32

Is het Ethereum netwerk minder veilig na de merge?

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Het duurt nog maar een paar dagen en dan zal het Ethereum (ETH) netwerk de langverwachte merge update doorvoeren. Dit zal betekenen dat het netwerk overschakelt van proof-of-work (PoW) naar proof-of-stake (PoS). Dit heeft erg veel voordelen, maar volgens sommige analisten betekent dit ook dat het netwerk minder veilig zal worden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum merge en de veiligheid van het netwerk

Doordat Ethereum binnenkort op een PoS-consensus model draait, ziet de beveiliging van het netwerk er ook heel anders uit. Eerst werd dit uiteraard gedaan door miners in de vorm van ruwe computerkracht, maar na de merge zal het staking proces verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van het netwerk.

Een anonieme security expert liet in een interview met Cointelegraph weten dat hij enige twijfels heeft over dit nieuwe systeem. Volgens hem is Ethereum op PoS beduidend minder veilig dan het PoW systeem waarop Ethereum vandaag de dag nog altijd draait.

De beveiligingsonderzoeker legde uit dat in tegenstelling tot PoW systemen, een PoS systeem node validators van tevoren informeert welke blokken ze zullen valideren, waardoor ze in theorie aanvallen kunnen plannen. De beveiligingsexpert, die expliciet aan Cointelegraph vroeg om anoniem te blijven, is een blockchain-ontwikkelaar en beveiligingsonderzoeker die werkt aan een proof-of-stake layer-2 netwerk.

“Als je de controle hebt over twee opeenvolgende blokken, kun je een exploit beginnen op blok N en beëindigen op blok N+1 zonder dat een arbitragebot binnenkomt en de prijs vastlegt die je tussendoor hebt gemanipuleerd.”

Geen zorgen, ethereum blijft veilig genoeg

Dat betekent simpelweg dat Ethereum bij de overstap naar proof-of-stake iets moet inleveren als het op de veiligheid van het netwerk aankomt, aldus de beveiligingsexpert.

“Zoals we er nu voor staan met de Ethereum proof-of-work versus Ethereum proof-of-stake, heeft Ethereum proof-of-work wel sterkere beveiliging […] en economische garanties.”

Dat wil echter niet zeggen dat het Ethereum netwerk straks onveilig is. Volgens de beveilgingsexpert zit het qua beveiliging ook na de merge en de overstap na PoS nog wel snor. Dat het netwerk iets minder veilig wordt wil niet automatisch zeggen dat het netwerk plotseling onveilig is. Investeerders zullen zich dus geen zorgen hoeven maken. Daarnaast geeft hij aan dat Ethereum ontwikkelaars al aan het werk zijn om zijn opgemerkte ‘kwetsbaarheid’ op te lossen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie