Robin Hazekamp Robin Hazekamp
01/10/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/10/2023 19:30

Miljoenen van crypto hacker ontwaken na maanden inactiviteit

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Miljoenen van crypto hacker ontwaken na maanden inactiviteit

Foto: leksiv/Shutterstock

Een hacker die miljoenen aan crypto van de failliete cryptobeurs FTX heeft gestolen, verplaatste op 1 oktober na maanden inactiviteit zijn miljoenen aan ethereum (ETH). In zes transacties werd een totaal van $25,2 miljoen verplaatst. Zijn buit werd verdeeld onder zes verschillende adressen. 

Gaan de ethereum ETF’s bitcoin achterna? Miljoenen in beweging
Gaan de ethereum ETF's bitcoin achterna? Miljoenen in beweging

Miljoenen aan ethereum verplaatst binnen anderhalve dag

In een tijdsspanne van anderhalve dag verplaatste een hacker van FTX miljoenen aan ethereum. In totaal gaat het om 15 duizend ETH, wat gelijkstaat aan $25,2 miljoen. De wallet waar de crypto in werd bewaard was al zes maanden inactief geweest. De laatste transactie omvatte een tiende van een cent, wat de huidige transacties des te indrukwekkender maakt.

De hacker heeft de miljoenen aan ethereum 10 maanden in de desbetreffende wallet bewaard. In totaal beschikt de hacker over $294 miljoen aan ETH, verspreid over vijftien verschillende adressen. De bewegingen die we momenteel waarnemen zijn waarschijnlijk pogingen om de buit zo veel mogelijk te verspreiden. 

De miljoenen aan ethereum zijn afkomstig van de FTX hack in november 2022, kort na het faillissement van de exchange. Toen verdween meer dan $663 miljoen aan crypto. Daarvan is naar verluidt $447 miljoen daadwerkelijk gestolen en $186 miljoen naar een veilige opslag verplaatst door FTX.

Buit afkomstig van mogelijke inside job hack binnen crypto beurs FTX

De timing van de hack riep vele vragen op binnen de Ethereum gemeenschap. Op het internet werd gespeculeerd over een potentiële ‘inside job’ van de binnenste cirkel van FTX. Zo zouden CEO Sam Bankman-Fried en andere topmannen binnen het bedrijf hun hagje proberen te redden. 

ZachXBT, een gerenommeerde (amateur) detective binnen de crypto wereld, ging daarom op onderzoek uit. Verschillende werknemers van de failliete exchange gaven aan dat ze de adressen niet herkenden. Het leek er daarom op dat het niet om een inside job ging, maar om een aanval van buitenaf.

Nick Percoco, CSO van exchange Kraken, traceerde een adres dat werd gebruikt voor gas money om de verplaatsing van de honderden miljoenen waar te maken. Op basis daarvan leek de exchange de dader gevonden te hebben. Echter, ZachXBT zelf gaf aan dat het hoogstwaarschijnlijk niet ging om de hacker, maar om FTX die de $186 miljoen wilde redden. De daadwerkelijke verdachte achter de vreemde zaak is tot op heden nog niet bekend.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Bitcoin naar $200.000, belangrijke ETF-goedkeuring verwacht
Ethereum ETF’s stunten op Wall Street – nieuwe recordkoers in zicht
Wachtrij om Ethereum-validator te worden stijgt enorm
27% van alle Ethereum nu gestaked: koers onder druk
Advertentie