Roy van Krieken Roy van Krieken
12/11/2022 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/11/2022 12:00

FTX na faillissement ook nog voor $400 miljoen gehackt

Nieuws

De afgelopen week stond in het teken van de totale ondergang van crypto-exchange FTX. Ondertussen is al bekend geworden dat de exchange hun faillissement heeft aangevraagd, maar er komt nu nog een schepje bovenop de reeds enorme ellende. Het blijkt namelijk dat een hacker $400 miljoen van de exchange buit heeft weten te maken.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX gehackt

Slechts een paar uur nadat de exchange hun faillissement had ingediend, ontstonden er tekenen dat er mogelijk iemand met een flinke smak geld vandoor aan het gaan was. De officiële admin van de Telegram groepen van FTX liet vervolgens weten dat het platform was gehackt en dat alle apps van FTX gezien moesten worden als ‘malware’.

Er werd opgeroepen om alle apps van FTX te verwijderen en om niet de website van de exchange te bezoeken. Het zou namelijk kunnen dat er op deze manier malware in de vorm van trojans wordt verspreid, aldus de admin.

Advertentie

$380 miljoen gestolen

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er nu precies is gestolen, maar het gaat hier zeer waarschijnlijk om honderden miljoenen dollars. Op dit moment is de schatting dat het totale bedrag ergens tussen de $380 en $600 miljoen ligt. Wederom een catastrofe voor FTX dus.

Volgens data van Etherscan heeft de vermeende hacker meer dan 140 verschillende transacties gedaan en geldmiddelen uit meerdere wallets van FTX gehaald. In twee uur tijd had de hacker meer dan 80.000 ETH, met een marktwaarde van meer dan $100 miljoen, in zijn eigen zak gestoken.

Vervolgens heeft de hacker de geldmiddelen weer over allerlei verschillende netwerken verplaatst. Volgens crypto-intelligence bedrijf Arkham Intelligence heeft de hacker uiteindelijk alle crypto-activa naar de decentrale exchange CowSwap gestuurd.

Een inside job?

Veel is er nog onbekend over de hack, maar de geruchten gaan al volop dat hier sprake zou zijn van een inside job. Mogelijk had de hacker namelijk toegang tot de private keys van FTX. Daarnaast zou hij toegang hebben tot ver achter de schermen bij de website en de apps van FTX.

Velen in de crypto-gemeenschap wijzen ook op het feit dat FTX nog nooit is gehackt. Daarom is het idee dat de beurs onmiddellijk na het aanvragen van het faillissement wordt gehackt, op zijn minst schimmig.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie