Ivo Melchers Ivo Melchers
07/06/2023 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2023 13:00

Nóg lagere Ethereum transactiekosten door nieuwe Optimism update

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum DeFi volume stijgt 444% na Binance en Coinbase aanval

Foto: Shutterstock/Volodymyr_Shtun

De schaalbaarbaarheid van Ethereum (ETH) en als gevolg de hoge transactiekosten wordt al geruime tijd gezien als een groot probleem voor de layer-1 blockchain. Dit is exact waarom layer-2 oplossingen zijn intrede hebben gemaakt: door het hoofdnetwerk te ontzien worden de transactiekosten enorm verlaagd waardoor Ethereum toegankelijker wordt voor iedereen. Polygon (MATIC) is wellicht de meest bekende schaaloplossing op Ethereum, maar Optimism (OP) en Arbitrum (ARB) zijn inmiddels ook een gevestigde naam binnen het ecosysteem.

Optimism heeft inmiddels een nieuwe update gelanceerd waarmee het zijn gebruikersvoordelen tot een nieuw level tilt. Wat verandert er echter precies met de nieuwe hard fork?

De Amerikaanse overheid zit achter Ethereum aan, maar waarom?
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Optimism ‘Bedrock’ update

Volgens een tweet van de Optimism Foundation voltooide het netwerk zijn ‘Bedrock’-update op 7 juni waardoor het netwerk kan genieten van kortere stortingstijden, lagere transactiekosten en tevens extra beveiligingsfuncties.

De upgrade maakt deel uit van een reeks hervormingen die het netwerk een stap dichter bij zijn doel brengt om een zogenoemde ‘Superchain’ te worden van schaalbare, interoperabele Web3 netwerken op basis van de OP Stack-software.

De stortingstijden zullen dalen van tien minuten tot slechts één minuut en de gas fees zullen daarnaast 40 procent minder worden als gevolg van de hard fork. Bedrock implementeert ook een opnameproces in twee stappen om exploits van bridges te helpen voorkomen.

De nieuwe update brengt tevens verbeteringen aan de OP Stack, een open-source platform voor ontwikkelaars waar ze met Optimism customizable blockchains kunnen bouwen, met zich mee. Als gevolg van de update kunnen nu zowel validity proofs als fault proofs kunnen worden gebruikt.

Als laatste heeft Bedrock van Optimism een ‘multi-client’ ecosysteem gemaakt, wat betekent dat er ten minste twee opties zijn voor de clientsoftware die wordt gebruikt om het netwerk te laten draaien. Hiermee worden de mogelijkheden voor netwerkuitval vermindert. Volgens de CEO en mede-oprichter van OP Labs, Karl Floersch, zou Optimism de eerste layer-2 oplossing zijn die draait op een multi-client ecosysteem.

Eind februari verscheen in het crypto nieuws dat Coinbase een eigen schalingsoplossing op Ethereum bouwt met behulp van de OP Stack.

OP koers schiet omhoog

OP, de native token van Optimism is sinds de update fors in waarde gestegen. Volgens data van CoinMarketCap staat het met 9 procent in het groen over de afgelopen 24 uur. Op het moment van schrijven komt de koers uit 1,48 dollar.

Terwijl de gehele cryptomarkt momenteel weer in het groen kleurt, mag OP zichzelf bekronen tot de nummer drie wat betreft de hardste stijgers van de dag.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie