Simon Bosch Simon Bosch
28/11/2022 16:28 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2022 16:28

Paniek! Wrapped ethereum in de problemen, of toch niet?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Paniek! Wrapped ethereum in de problemen, of toch niet?

Foto: Maridav/Shutterstock

De crash van FTX heeft een hoop onzekerheid veroorzaakt in de markt. Zo ging vorige week rond op sociale media dat wrapped ethereum-tokens niet veilig waren, maar nu blijkt dat dit niet meer is dan een grap. Helaas is hij bij veel mensen niet zo goed gevallen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

wETH-bankrun was een grap

De grap ging over wrapped ether (wETH), die niet meer hetzelfde waard zouden zijn als vroeger. Dat zou komen doordat Ethereum nu een Proof-of-Stake-netwerk (PoS) is, waardoor de uitgifte van ETH-tokens veel lager is dan voorheen. De wETH-coins zouden daardoor anders zijn dan de rest van de coins op het nieuwe netwerk. Dit zou leiden tot een ‘faillissement’ van wETH, waardoor de tokens hard in waarde zouden dalen ten opzichte van reguliere ETH-coins en een crypto-bank run veroorzaken.

Gelukkig is dit niets meer dan een grap, hoewel hij niet zo goed is gevallen in de gemeenschap. Ethereum-ontwikkelaar cygaar was één van de grappenmakers en verklaarde dat hij met tegenzin iedereen met wETH een bailout zou geven om de gemeenschap te redden van de ondergang. Direct daarna concludeerde hij dat het onzin was en dat hij gewoon wilde zien wie er zou reageren.

Ethereum-educator sassal haalde dezelfde grap uit. De bangmakerij is dus nergens op gebaseerd en je zult volgens de onderzoekers altijd in staat zijn om je wETH te verkopen voor exact hetzelfde aan reguliere ETH.

Advertentie

Solana: grap met kern van waarheid

Het mag benadrukt worden dat wrapped tokens precies het probleem waren bij Solana eerder deze maand. Sommige DeFi-platformen op Solana kregen het namelijk erg zwaar toen FTX instortte, doordat het aan FTX gelieerde Alameda Research een belangrijke market maker was voor deze platformen.

Nadat het transactievolume met 85% daalde kon je voor 1950 dollar BTC op deze Solana-platformen kopen, terwijl de bitcoin prijs toentertijd op 16.500 dollar stond. Uiteraard gaat het nu om ether en niet om bitcoin, maar het principe is ongeveer hetzelfde. Het zal er maar van afhangen van welk netwerk je gebruikmaakt, want dit is wél eerder gebeurd met wrapped bitcoin.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie