Simon Bosch Simon Bosch
23/10/2022 19:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2022 19:09

Ethereum’s supply krimpt bijna tot onder niveau Merge-upgrade

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum’s supply krimpt tot onder niveau Merge-upgrade

Foto: WindAwake/Shutterstock

Ethereum (ETH) is halverwege september overgestapt van Proof-of-Work op Proof-of-Stake. Met dit mechanisme beloofde het deflatoir te worden, en dat is exact wat er nu gebeurt. Het totale aantal ETH-tokens is nu bijna gelijk aan het aantal van vlak vóór de Merge.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum-supply krimpt hard

Dat blijkt uit data van Ultrasound.money. Er worden nog steeds nieuwe ETH-coins gecreëerd, maar dit aantal is minder dan wat er ‘verbrand’ wordt bij het doen van transacties. Dat betekent dat de token supply langzaam krimpt. Ondanks dat groeide de netto supply langzaam tot de piek op 8 oktober.

Maar sinds 9 oktober geldt dit niet meer. Het aanbod is sindsdien blijven dalen. Het totale aantal ETH-tokens staat nu op ongeveer 120.523.000 ETH, terwijl dit op de top nog 120.534.000 ETH was. Ongeveer 11.000 ETH is dus al verbrand, met een burn rate van op het moment van schrijven ongeveer 1,08 ETH per dag.

Dit is in theorie gunstig voor ether-investeerders, alhoewel je je af kunt vragen hoe groot de impact hiervan zal zijn. Netto gaat het maar om een krimp van 0,22% per jaar. En Ethereum is niet de enige waarvoor dit mechanisme geldt. Ripple’s XRP is bijvoorbeeld ook deflatoir, er worden geen extra XRP-tokens gemaakt en de transacties worden verbrand. Toch is XRP berucht bij handelaren, omdat het de afgelopen stierenmarkt niet zo goed heeft gepresteerd als bijvoorbeeld Ethereum. Hoe groot het effect op je ETH-portfolio zal zijn is dus koffiedik kijken.

Advertentie

Controversiële censuur op Ethereum

De Merge heeft meer grote veranderingen teweeggebracht. Zo is staking nu op grote schaal uitgerold voor ETH, maar slechts een paar partijen zijn via staking verantwoordelijk voor het bevestigen van de transacties. Hierdoor is het netwerk kwetsbaar voor censuur.

Vlak voor de Merge maakte de overheid van de VS bekend dat het voor Amerikanen illegaal is om de crypto-mixer Tornado Cash te gebruiken. Ethereum-validators moeten daardoor voldoen aan de sancties, alhoewel een nieuwe upgrade de zorgen rondom censuur al op zou kunnen lossen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie