Simon Bosch Simon Bosch
12/10/2022 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/10/2022 15:00

Ethereum nu deflatoir: ETH aanbod zakt voor ’t eerst sinds merge

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Eerste ETH opnames op Ethereum testnet succesvol

Foto: Steve Heap/Shutterstock

Eén van de belangrijkste onderdelen van tokenomics is de inflatie. Dan bedoelen we niet de inflatie van fiatvaluta, maar die van cryptocurrency. Een lage inflatie betekent net als bij fiatvaluta dat de waarde van je eigen tokens niet verdund wordt en dat is gunstig voor de koers. De inflatie van ethereum (ETH) zou na de Merge een stuk lager moeten worden, en dat is inmiddels bewezen. ETH is zelfs deflatior geworden in de afgelopen dagen.

Fidelity waarschuwt: ‘bitcoin is niet langer goedkoop’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

ETH token issuance extreem laag

De Merge-upgrade heeft van Ethereum een Proof-of-Stake-netwerk (PoS) gemaakt, waardoor miners overbodig zijn geworden. In plaats daarvan verifiëren validators transacties via staking, waar ze een beloning voor krijgen. De ETH die hiermee wordt gecreëerd is een stuk minder dan wat miners produceerden op het oude netwerk via Proof-of-Work (PoW).

De website Ultrasound Money houdt nauwkeurig bij wat de uitgifte van ETH precies is. Sinds de Merge is slechts 8.076 ETH aan het aanbod toegevoegd. Dat is op dit moment misschien een flinke 10 miljoen euro, maar dat is een groei van slechts 0,09% tussen de Merge op 15 september en nu. Dit lag op 8 oktober nog boven de 13.000 ETH en dat betekent dat ether sinds het weekend daadwerkelijk deflatior is.

Als Ethereum nu nog miners had gehad, dan was deze inflatie zo’n 3,68% geweest. Dan hebben we het bovendien over de periode van amper een maand geleden tot en met nu. Bijna 4% is dus best wel hoog. De inflatie van Bitcoin is lager, die ligt op dit moment op 1,72% over dezelfde periode.

Advertentie

Ethereum inflatie netto negatief

Ethereum heeft bovendien een tweede eigenschap, namelijk dat de ETH-transactiekosten worden vernietigd. Het bedrag dat daarvoor wordt gebruikt gaat dus nog af van het inflatiepercentage van de token issuance. Hoeveel dit is zal afhangen van de netwerkactiviteit. Als dit hoog genoeg is, dan is het netwerk in theorie netto deflatoir en dat betekent dat er meer wordt vernietigd dan wordt gecreëerd. Goed voor ETH houders, dus.

Het netto percentage is nu zelfs al negatief, ondanks dat de netwerkactiviteit flink is gedaald. Om precies te zijn ligt het percentage nu op -0,19%. Dit is exact wat veel analisten verwachtten, waaronder macro-goeroe Raoul Pal.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie