Simon Bosch Simon Bosch
16/10/2022 18:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/10/2022 18:10

Flashbots-upgrade moet centralisatie Ethereum tegengaan

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Het Ethereum-netwerk heeft op 15 september officieel de Merge-upgrade voltooid, hierdoor is het nu op Proof-of-Stake gebaseerd. Maar doordat een groot deel van de stakers bij slechts twee stakingproviders zitten is Ethereum (ETH) erg gecentraliseerd geworden. Flashbots, een bedrijf dat het netwerk nog een stuk kwetsbaarder heeft gemaakt voor censuur, heeft een oplossing gevonden voor zijn eigen probleem.

Ethereum gaat beter presteren dan bitcoin volgens ETF-beheerder
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Flashbots maakt Ethereum minder decentraal

Flashbots levert software-as-a-service-diensten voor validators die voldoen aan sancties van de Verenigde Staten, zoals die tegen de beruchte crypto-mixer Tornado Cash. Flashbots zorgt ervoor dat transacties afkomstig van dit bedrijf niet op de Ethereum-blockchain komen, waardoor mensen de dienst niet effectief kunnen gebruiken.

Voor validators is het aantrekkelijk om Flashbots te gebruiken, omdat ze dan een hoger staking-rendement halen voor hun werk. Naast dit feit is er nóg een punt van kritiek op Ethereum. Slechts vijf partijen zouden namelijk 65% van alle staked ETH (sETH) tokens beheren. Lido en Coinbase zouden voor 42% verantwoordelijk zijn. Als de validators die voor deze tokens verantwoordelijk zijn allemaal gebruikmaken van Flashbots, dan is de centralisatie in het ergste geval groot.

Advertentie

Censuurproblemen opgelost met upgrade

Maar Flashbots heeft nu een oplossing gevonden voor het probleem dat het eigenlijk zelf heeft veroorzaakt. Dat schrijft Robert Miller, productdirecteur bij Flashbots, op Twitter. Een upgrade met de naam ‘SUAVE’ moet het proces van het maken van blocks op de Ethereum-blockchain meer decentraal maken.

De upgrade moet de broncode van Flashbots’ server-software open-source maken, waardoor iedereen eraan kan bijdragen. Er zal ondersteuning zijn voor multi-chain- en cross-chain-mogelijkheden, en elke blockchain die met Ethereum compatibel is moet ondersteund zijn.

Met andere woorden, dit moet in de toekomst voorkomen dat zo’n groot percentage van de ETH-blocks geen transacties van Tornado Cash toelaten. Het is denkbaar dat dergelijke sancties op een veel breder niveau mogelijk zijn, niet alleen met betrekking tot Tornado Cash. Decentralisatie is dus van het allergrootste belang.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie