Ivo Melchers Ivo Melchers
13/07/2023 05:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/07/2023 05:00

Snellere Ethereum transacties met nieuwe update schalingsoplossing

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Binnen het Ethereum (ETH) ecosysteem zijn zogenoemde layer-2 blockchains van groot belang. Ze dragen namelijk de belangrijke taak om de transactiesnelheid en schaalbaarheid van Ethereum op te lossen. Starknet (STRK) is een op Ethereum gebouwde schalingsoplossing dat nu een nieuwe update heeft uitgevoerd wat de snelheid van het netwerk tot een hoger niveau tilt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Snellere ETH transacties

Na een week live te zijn geweest op het Goerli testnet werd gisteren de zogenoemde ‘Quantum Leap’ upgrade uitgevoerd op het mainnet. Toen de schaalbaarheidsupdate live was op het testnet werd de community in staat gesteld om te stemmen over de mogelijke implementatie op het mainnet. Een overtuigende 97,91 procent van alle stemmers zag de update wel zitten en dus is hier gehoor aan gegeven.

De Quantum Leap update is ontworpen om het aantal transacties per seconde, de welbekende TPS, en de bevestigingstijden voor de blockchain te verkorten.

Het team merkte op dat de update een consistente levering van 37 TPS gedurende de testfase aantoonde met af en toe uitschieters tot 90 TPS. Dit was een duidelijke stijging ten opzichte van de eerdere snelheidsniveaus van het netwerk van om en nabij de 10 TPS.

Volgens Uri Kolodny, de mede-oprichter en CEO van StarWare, was gisteren dan ook een gedenkwaardige dag voor het Ethereum netwerk aangezien het schaalplafond is doorbroken. Hij legde uit dat ‘’hoge TPS eindelijk een realiteit is op Ethereum mainnet’’ vanwege de nieuwe update. Hij voegde toe:

‘’We zeiden dat deze update potentiële TPS van honderden zou opleveren in Q3 en hoopten alleen van de stresstest om te controleren of we op schema liggen. Een paar dozijn TPS in dit vroege stadium zou ons enthousiast hebben gemaakt, maar we hebben meer gekregen dan waarop we hadden gerekend.’’

Naast het verhogen van de doorvoer heeft Quantum Leap latentieverbeteringen aangebracht. Dit betreft de tijd die verstrijkt tussen het uitgeven van een transactie en de afronding ervan. Het is in wezen de werkelijke snelheid die je als gebruiker van het netwerk ervaart. De ogen werden vooraf gericht op een latentie van minder dan vijftien seconden, maar uiteindelijk bereikte de overgrote meerderheid een ‘time-to-inclusion’­ van minder dan tien seconden tijdens de testfase.

Advertentie

Ethereum schalingsnetwerk

Starknet maakt gebruik van zero-znowledge (ZK) rollups en gaat in zekere zin de concurrentie aan met andere populaire layer-2 netwerken op Ethereum als Optimism (OP) en Arbitrum (ARB).

Door een batch van off-chain transacties samen te voegen en vervolgens met gebruik van zero-knowledge proofs te valideren wordt het Ethereum mainnet sneller en goedkoper. Met zero-knowledge proofs wordt het bewijs geleverd zonder informatie hierbij vrij te geven.

Volgens Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, zijn layer-2 oplossingen van cruciaal belang om voor de adoptie van het populaire smart contract netwerk.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie