Simon Bosch Simon Bosch
02/10/2022 05:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/10/2022 05:09

Tradingbot won én verloor meer dan $1 miljoen aan ethereum in 1 nacht

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Tradingbot won én verloor meer dan $1 miljoen aan ethereum in 1 nacht

Foto: Furkan Cubuk/Shutterstock

Als er iets moeilijk is voor ons mensen, dan is het wel actief handelen in financiële markten. Er is ongelofelijk veel waar je rekening mee moet houden, er kan van alles misgaan en je moet ook nog eens je hoofd koel houden. Gelukkig hebben ze daar bots voor uitgevonden. Maar emotieloze algoritmen zijn ook niet alles. Eén bot heeft onlangs 1 miljoen dollar aan ethereum (ETH) buitgemaakt, maar het ook weer in één nacht allemaal verloren.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Enorm winstgevende ethereum-trade

Dat schrijft Flashbots-productmanager Robert Miller op Twitter. Dit bedrijf zet zogenaamde MEV-bots in om de vraag en het aanbod van ETH-tokens op het protocol op te vangen. Sinds de merge-upgrade zijn de diensten van Flashbots erg dominant geworden in het ecosysteem.

De hoofdrolspeler in dit verhaal is 0xbaDc0dE, een bot die zijn naam heeft verkregen uit het contract van de mempool waar hij in actief is. Het verhaal begint bij een handelaar die 1,8 miljoen dollar aan cUSDC-tokens (Compound USDC) op Uniswap v2 wilde verkopen. Door torenhoge spreads kreeg hij maar 500 miljoen dollar terug.

Maar voor de één zijn dood is voor de ander zijn brood. De enorme spreads waren voor deze bot een wereldkans om een enorm bedrag te verdienen. Deze zogenaamde arbitrage-bots verdienen rendement door tussen platformen de spreads van activa te verkleinen, zodat handelaren een eerlijke prijs kunnen krijgen. Omdat de spread zo enorm was wist deze bot ter compensatie 800 miljoen dollar aan ether ETH te bemachtigen. Omdat de liquiditeit van cUSDC niet zo groot is als bij de grootste tokens kwamen hier veel verschillende protocollen aan te pas.

Advertentie

Activistische hacker steelt alles

Maar slechts een uur later werd dit volledige bedrag gestolen omdat het smart contract niet goed genoeg beveiligd werd. Hierdoor kon de hacker een flash loan gebruiken om alle wrapped ETH (WETH) te claimen en uit de pool naar een ander contract te verplaatsen.

De hacker liet in een transactiehash weten dat hij het bewust heeft gedaan, omdat Ethereum-validators via dezelfde infrastructuur van Flashbots worden gecensureerd. Dat komt doordat Flashbots software levert die voldoet aan de sancties die Tornado Cash zijn opgelegd. Hierdoor kunnen Ethereum-transacties in het algemeen gemakkelijk worden gecensureerd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie