Erik Juffermans Erik Juffermans
22/02/2024 14:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 12:26

Zwarte dag voor Ethereum handelaren, dit ging mis op 22 februari 2021

Bitcoin-BTC Cardano-ADA Ethereum-ETH more-coins-icon
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Crypto update: Bitcoin en Ethereum projecten leiden rode markt

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Vandaag is 22 februari en de crypto koersen zijn na een paar dagen van rust weer groen. Ethereum handelt op moment van schrijven weer boven het niveau van $3000 en het ziet er rooskleurig uit. Maar precies 2 jaar geleden, op 22 februari 2021, zag het er allemaal een stuk minder goed uit. Wat gebeurde er precies op die zwarte dag?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Black Swan Event

Op 21 februari 2021, een dag voor die zwarte dag dus, steeg de bitcoin (BTC) koers naar een nieuwe all time high van ruim $58.600. De dag erna, op 22 februari, daalde de BTC koers in één keer naar $47.500: een daling van bijna 20 procent. Ethereum (ETH) daalde zelfs met 25 procent. De meeste altcoins zagen nog grotere verliezen.

Klinkt erg genoeg zou je denken. Maar vooral gebruikers van de crypto exchange Kraken kwamen in de problemen. Enorme aantallen liquidaties zorgen voor een zogenaamde flash crash van vrijwel alle altcoins. Op Kraken daalde de ETH koers zelfs kortstondig met 60 procent naar $700. Cardano (ADA) daalde zelfs met 90 procent.

Hoewel de situatie bij andere exchanges onder controle bleef, zagen derivatenhandelaren op Kraken massaal hun posities geliquideerd worden. De forse daling van de bitcoin koers leidde tot immense chaos op Kraken. Een dergelijke onverwachte gebeurtenis wordt in de financiële wereld ook wel een ‘Black Swan Event’ genoemd: een Zwarte Zwaan gebeurtenis.

Dit zijn markt gebeurtenissen die buiten de norm vallen en die eigenlijk niemand echt ziet aankomen. Correcties zijn natuurlijk normaal. Maar een gigantische daling van tientallen procenten binnen enkele uren is uitzonderlijk.

De crypto Covid Crash

Een ander voorbeeld hiervan is de bekende “Covid Crash”. Op 12 maart 2020 kreeg alle financiële markten een zware tik te verduren na wereldwijd nieuws over de opkomst van Covid-19. Ook de crypto-markt daalde. Met ruim 40 procent binnen 24 uur om precies te zijn. Achteraf bleek de Covid Crash de ultieme kans om goedkoop crypto te kopen voordat de bullrun begon.

Black Swan Events kunnen altijd gebeuren. De markt kan extreem bullish lijken maar markten zijn ten alle tijden dynamisch en kwetsbaar. Nieuws van buitenaf kan paniek en chaos veroorzaken. Deze gebeurtenissen zijn vaak onverwachts. Maar handelaren kunnen wel een aantal dingen doen om zich te beschermen tegen Black Swan events. 

Ten eerste is het gebruik van een stoploss een goede tip. Zeker als je hefboomproducten gebruikt is een stoploss eigenlijk wel een vereiste. Ook op spotposities is het mogelijk een stop-loss te plaatsen. Maar wat de geschiedenis ook heeft geleerd is dat zulke ongewone koersdalingen vaak het ultieme moment zijn om crypto met korting bij te kopen. Zorg dus altijd dat een deel van je portfolio uit stablecoins bedraagt. Dan kun je altijd profiteren van hele gunstige koersen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie