Ivo Melchers Ivo Melchers
29/08/2023 16:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 15:38

Geldontwaarding in Nederland: bereken jouw persoonlijke inflatie

icon-finance
Finance nieuws
Geldontwaarding in Nederland: bereken jouw persoonlijke inflatie

Foto: Shutterstock/ Vitalii Stock

Het is al geruime tijd hét gespreksonderwerp van velen: de dure prijzen. De inflatiecijfers verschillen enorm van land tot land, maar de portemonnee heeft het zo’n beetje overal ter wereld een stuk lastiger dan enkele jaren geleden. De inflatie wordt berekend aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI), ofwel een ‘mandje’ van geselecteerde goederen en diensten. Echter verschilt de consumptie natuurlijk sterk per persoon en dus heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nu een tool ontwikkeld waarmee je jouw persoonlijke inflatie kunt berekenen.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Inflatie Nederland

In Nederland bereikte de jaarlijkse inflatie in september vorig jaar zijn absolute hoogtepunt van maar liefst 14,5 procent. Sindsdien is de inflatie echter in een neerwaartse trend terechtgekomen. In juli waren de consumentengoederen en -diensten nog 4,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Met de consumentenprijsindex wordt de verandering van het prijspeil voor de gemiddelde consument in kaart gebracht. Door miljoenen prijsveranderingen bij te houden, wordt er één percentage berekend dat benadert hoeveel geld de consument gemiddeld genomen meer kwijt is dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het CBS selecteert een representatieve en diverse groep goederen en diensten die consumenten regelmatig aanschaffen en geeft ieder item een specifieke wegingsfactor die het belang ervan in de consumentenuitgaven weerspiegelt

Aangezien iedereen een ander uitgavepatroon heeft, verschilt het werkelijke inflatiecijfer ook per individu.

Advertisement

Bereken jouw persoonlijke inflatie

Met de zogenoemde persoonlijke inflatiecalculator kun je in grote lijnen jouw eigen consumptiepatroon opgeven om zo een beeld te krijgen bij de gemiddelde jaarlijkse prijsontwikkeling die hoort bij jouw uitgaven.

Om een voorbeeld te schetsen gaan we uit van een persoonlijke situatie van een ’typische’ student. Aangezien veel studenten van een borreltje houden, schroeven we het bedrag voor horeca en alcohol met 20 procent op. We gaan er bovendien vanuit dat de hypothetische student regelmatig een sigaret opsteekt.

De meeste studenten profiteren volop van het gratis reizen en hebben dan ook geen eigen auto in bezit. Hierdoor zijn de kosten van het openbaar vervoer minimaal en kunnen alle auto-gerelateerde kosten naar nul gebracht worden.

Volgens Wijzer in geldzaken ligt de gemiddelde huur van een studentenkamer op 436 euro per maand en wordt er gemiddeld genomen 181 euro per maand aan boodschappen uitgegeven.

Met de huurkosten, levenskosten en verrekening van jaarlijkse uitgaven komen we op een totaal uitgavebedrag van 1.635 euro per maand.

CBS persoonlijke inflatie
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

De hypothetische persoon van dit voorbeeld zou in juli een persoonlijke inflatie van 6,8 procent hebben. Dit ligt 2,2 procentpunten boven de werkelijke jaarlijkse inflatie van 4,6 procent. Wanneer we naar de piek van de inflatie in september vorig jaar kijken, ligt de persoonlijke inflatie ‘slechts’ op 6,8 procent: maar liefst 7,5 procent onder het hoogtepunt van 14,3 procent.

Benieuwd naar jouw eigen inflatiecijfer? Vul dan de persoonlijke inflatiecalculator in van het CBS.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Advertisement
Advertisement