Simon Bosch Simon Bosch
01/05/2023 12:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/05/2023 12:01

JPMorgan neemt probleembank First Republic over, spaarders gered

icon-finance
Finance nieuws
JP Morgan neemt probleembank First Republic over, spaarders gered

Foto: rblfmr / Shutterstock.com

De afgelopen maanden heeft de wereld een flink aantal omvallende banken voor de kiezen gekregen. Het Amerikaanse First Republic Bank was vorige week het probleem, maar er is al een oplossing gevonden.

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Klanten First Republic gered door J.P. Morgan

Dat heeft de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) maandagochtend bekendgemaakt in een persbericht. J.P. Morgan heeft alle deposito’s van klanten en eveneens alle activa van First Republic (ticker: FRC) overgekocht voor een niet nader genoemde prijs. Op 13 april had het bedrijf ongeveer 229 miljard dollar in activa en zo’n 104 miljard dollar aan deposito’s van klanten, schrijft de FDIC.

Er zou een tiental banken zijn geweest met interesse in de deposito’s van First Republic, maar de nationale instelling wilde dat het bedrijf door één partij werd overgekocht, vermoedelijk in verband met veiligheid.

FRC was een vooral in Californië en New York actieve spaarbank en had veel geld uitgeleend aan commercieel en residentieel vastgoed. Hierom delen de FDIC en J.P. Morgan het verlies van FRC, kennelijk wil ook J.P. Morgan niet te veel risico nemen.

In totaal hebben de problemen de FDIC zo’n 13 miljard dollar aan vergoedingen gekost. De FDIC is de Amerikaanse versie van het Nederlandse Depositogarantiestelsel en wordt gefinancierd met regelmatige commissies die banken betalen.

Advertentie

Amerikaanse banken in de knel

De problemen bij First Republic kwamen begin maart voor het eerst aan het licht, toen bleek dat verschillende grote Amerikaanse banken nog steeds in moeilijkheden verkeerden. Een belangrijke reden hiervoor was de hard gestegen rente.

Slechts een paar weken later werd duidelijk dat ook First Republic financiële steun nodig had. Volgens een onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten kunnen helaas nog veel meer banken in de VS omvallen.

De crypto-markt was juist wel blij met de omvallende banken, want crypto vormt in theorie een alternatief voor het huidige financiële systeem. Ook First Republic zorgde voor een lichte stijging van veel cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie