Simon Bosch Simon Bosch
19/03/2023 20:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2023 20:01

Minstens 186 banken in VS kunnen nog instorten zoals SVB

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Minstens 186 banken in VS kunnen nog instorten zoals SVB

Foto: Daniel Fung/Shutterstock

Een week geleden werd Circle’s stablecoin USD Coin (USDC) opeens instabiel. Circle had een deel van het onderpand van de token gestald bij het Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB). Deze bank kwam financieel in de problemen, waarna een kleine kettingreactie ontstond bij andere banken. Echt grote ‘besmetting’ van andere banken is nog redelijk uitgebleven, maar er blijken meer banken te zijn met problemen.

Biden onder druk: Grijp in bij gijzeling leiders crypto-gigant Binance
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Veel banken in VS bijna failliet?

Volgens een onderzoek van Columbia University en Stanford University staat er nog 186 andere Amerikaanse banken op het randje van instorten. Gemiddeld zijn de activa die alle onderzochte banken op de balans hebben staan met 10% gedaald. Dat klinkt misschien als niet veel, maar banken moeten voldoen aan zware regulaties en omdat ze geld van klanten hebben kan een dergelijke waardedaling een groot risico zijn. Bij de 5% meest kwetsbare banken zijn de activa zelfs al met gemiddeld 20% gedaald.

De onderzoekers vergelijken de situatie bij deze banken bovendien met die van het nu failliete SVB. Het ziet er niet best uit; 10% van de onderzochte banken maken meer verlies op hun activa dan SVB. Ook heeft 10% van de banken minder geleend geld ter beschikking dan SVB. Deze bedrijven moeten dus sneller activa verkopen om genoeg kapitaal te behouden om klanten terug te betalen.

Om de veiligheid van deze banken in het geding te brengen hoeft ‘slechts’ de helft van de klanten haar geld op te nemen. Als banken hierdoor geforceerd worden om hun activa te verkopen, dan lopen veel meer banken serieuze risico’s. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat dit een kettingreactie zou veroorzaken in financiële markten of doordat consumenten het vertrouwen in banken kwijtraken. Of er ook grote namen in de lijst van kwetsbare banken zitten is niet bekend.

Advertentie

Banken failliet, crypto stijgt?

Helaas blijft de kwetsbaarheid van de bankensector niet beperkt tot de VS, ook bijvoorbeeld bij Crédit Suisse zijn de problemen groot. Dit bedrijf krijgt nu steun van de Zwitserse centrale bank. Maar Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies stegen de afgelopen paar weken tijdens deze problemen. De jonge activaklasse vormt in theorie immers een alternatief voor het huidige financiële systeem.

Toch ziet de topvrouw van Crédit Suisse crypto niet als een gevaar voor de bankensector. Zij merkte op dat de hoeveelheid uitstaande bitcoins beperkt is, maar dat er een oneindige voorraad aan cryptocurrencies lijkt te zijn.

In de meest recente aflevering van Madelon Praat bespreekt Madelon de huidige situatie en welk effect dit kan gaan hebben op bitcoin.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie