Roy van Krieken Roy van Krieken
11/03/2023 09:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/03/2023 09:25

USDC stablecoin crasht 12%, wat is er aan de hand?

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/photo_gonzo

Een paar uur geleden werd bekend dat Circle, de uitgever van de op-een-na-grootste stablecoin USDC, een behoorlijke blootstelling had aan Silicon Valley Bank (SVB). In totaal zou er $3,3 miljard aan USDC stablecoins bij de inmiddels gesneuvelde bank zijn ondergebracht. Als gevolg van dit nieuws verloor USDC de koppeling met de Amerikaanse dollar. De waarde van USDC was zelfs even minder dan $0,90.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De ondergang van SVB

Alles begon toen bekend werd dat SVB werd gesloten door Amerikaanse toezichthouders. SVB was niet zomaar een bank, en het is een van de grootste bank failures in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Vanzelfsprekend hadden veel andere bedrijven geld bij SVB staan, waaronder dus Circle.

Circle gaf dit zelf aan op Twitter. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf vlak voor de implosie van de bank geprobeerd de $3,3 miljard aan USDC op te nemen bij SVB, maar is dit niet op tijd gelukt. Als gevolg staan deze stablecoins nu vast bij een bank die niet meer functioneert. Wat er met deze geldmiddelen gaat gebeuren is nog onbekend.

In totaal heeft Circle zo’n $40 miljard aan reserves voor USDC. De $3,3 miljard die nu dus vaststaan bij SVB vertegenwoordigen daarom een significant deel van deze reserve. Veel crypto beleggers zijn door dit nieuws weer herinnerd aan de teloorgang van Terra LUNA) en hebben zo snel mogelijk hun USDC hebben verkocht.

Advertentie

USDC crasht

Dit leidde er toe dat de koers van de stablecoin, die normaal gesproken precies $1 hoort te zijn, met meer dan 10% crashte. Op sommige crypto exchanges was de waarde van USDC kortstondig slechts $0,87. Op het moment van schrijven is deze waarde echter wel weer wat hersteld tot boven de $0,92. Desalniettemin is er nog altijd sprake van een ontkoppeling tussen USDC en de dollar.

Het is op dit moment onmogelijk om te bepalen wat de gevolgen van het SVB-debacle gaan zijn voor Circle en USDC. $3,3 miljard is veel geld, maar het is nog alles behalve zeker dat Circle dit bedrag ook daadwerkelijk kwijt is. Volgens de FDIC, een Amerikaanse toezichthouder die inmiddels het beheer van SVB heeft overgenomen, zullen klanten vroeg of laat namelijk hun geld, of in ieder geval een deel daarvan, terugkrijgen. De tijd zal uitwijzen wat de eindstand gaat worden in wederom een nieuwe saga in de crypto markt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie