Gijs Ooijen Gijs Ooijen
16/03/2023 14:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/03/2023 14:01

Credit Suisse krijgt miljardensteun terwijl klanten geld weghalen

Nieuws
Cardano oprichter mocht geen rekening openen bij Credit Suisse

Foto: O_P_G / Shutterstock.com

In dit artikel bespreken we de recente ontwikkelingen rondom Credit Suisse, de Zwitserse bank die recentelijk onder vuur kwam te liggen door kritiek van Amerikaanse regelgevers en massale opnames van klanten. We gaan dieper in op de oorzaken van de problemen van de bank en de mogelijke gevolgen voor de toekomst.

Memecoins massaal gelanceerd door beroemdheden: SEC dreigt met vervolging
Memecoins massaal gelanceerd door beroemdheden: SEC dreigt met vervolging

Credit Suisse onder vuur: kritiek van Amerikaanse regelgevers

Credit Suisse, de Zwitserse bank, heeft aanzienlijke kritiek ontvangen van Amerikaanse regelgevers. Dit werd onthuld in het jaarverslag van de bank voor 2022, waarvan de publicatie vorige week werd uitgesteld vanwege vragen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In het rapport staat dat “materiële tekortkomingen” werden gevonden in de controle van de financiële rapportage van de bank in de afgelopen twee jaar. Dit heeft geleid tot een massale opname van geld door klanten vanwege zorgen over de toekomst van de bank.

Massale opnames van klanten

Hoewel Credit Suisse beweert dat de financiële rapportage over 2021 en 2022 de financiële toestand van de bank nauwkeurig weerspiegelt, heeft de bank te maken gehad met aanzienlijke kapitaaluitstroom en enkele dure schandalen. Zo was Credit Suisse betrokken bij investeringsfonds Archegos en financieringsmaatschappij Greensill, die beide geleid hebben tot grote verliezen voor de bank. Dit heeft geleid tot toenemende druk op de bank om zijn financiële controles te verbeteren en een herstructurering van het bedrijf door te voeren.

Deze uitdagingen hebben een zware tol geëist op Credit Suisse. In november 2021, nadat er een vloed van berichten op sociale media verschenen over de financiële gezondheid van de bank, hebben klanten €87 miljard opgenomen uit de wealth management-divisie van de bank. Bovendien heeft de bank haar grootste jaarlijkse verlies geleden sinds de financiële crisis van 2008, als gevolg van hoge herstructureringskosten en aanzienlijke kapitaaluitstroom.

Ondanks deze uitdagingen blijft Credit Suisse ambitieus. De bank hoopt tegen 2024 weer winstgevend te zijn en heeft aangekondigd dat het zijn controleprocedures voor financiële rapportage zal verbeteren. Het blijft echter de vraag of Credit Suisse in staat zal zijn om het vertrouwen van klanten en regelgevers te herstellen na de recente tegenslagen.

Advertentie

Credit Suisse krijgt miljardensteun

In een recente ontwikkeling blijkt nu dat de bank steun krijgt van de Zwitserse centrale bank. Credit Suisse krijgt maximaal 50 miljard Zwitserse frank van de centrale bank in het land om overeind te blijven. Beleggers reageerden positief op de interventie van de centrale bank en het aandeel Credit Suisse steeg aanvankelijk met meer dan 40% op de beurs.

De bank kampt al maanden met klanten die weglopen en deze week maakte de bank bekend dat er fouten zitten in de jaarverslagen van de afgelopen jaren. Om de zorgen weg te nemen stapt de centrale bank van Zwitserland nu in met extra geld voor Credit Suisse, in totaal maximaal 50 miljard.

Deel dit artikel
Gijs Ooijen

Gijs houdt zichzelf sinds enkele jaren bezig met cryptocurrency en blockchain. Zijn kennis op dit gebied zet hij graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie

Trending Finance nieuws

98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Advertentie