Kevin Schijven Kevin Schijven
03/05/2021 13:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2021 13:04

Bitcoin (BTC) mining difficulty ziet zware correctie, wat betekent dit en wat was de oorzaak?

icon-mining
Mining
Bitcoin (BTC) mining difficulty ziet zware correctie, wat betekent dit en wat was de oorzaak

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De zogeheten mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, van het Bitcoin (BTC) netwerk is vandaag met maar liefst 12,6% gedaald. Het is de zwaarste correctie omlaag dit jaar en een van de grootste dalingen ooit. Dat blijkt uit gegevens van BTC.com, Blockchain.com en Bitinfocharts.

Bitcoin-miners concurreren met elkaar om transacties te verwerken. Hoe meer miners actief zijn, des te sneller het gaat, maar Bitcoin is zo gemaakt dat transacties gemiddeld elke 10 minuten worden geverifieerd. Om aan deze 10 minuten vast te houden, wordt elke twee weken de moeilijkheidsgraad automatisch aangepast.

Als de totale hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin-netwerk stijgt, gaat dus de moeilijkheidsgraad ook omhoog en vice versa. Deze enorme daling komt niet totaal onverwachts. Op Crypto Insiders was enkele weken geleden te lezen dat in China enkele koolmijnen tijdelijk werden gesloten vanwege inspecties na ongelukken.

Deze koolmijnen leveren een grote hoeveelheid stroom aan meerdere mining-farms in de Xinjiang regio. Dit voorval duurde maar enkele dagen, maar toch daalde de hash rate van Bitcoin hard. YCharts toonde een daling van 190 exahashes per seconde (EH/s) naar 107 EH/s. Volgens Bitinfocharts kwam de hash rate zelfs onder de 100 EH/s uit.

Langzamerhand is de hash rate grotendeels hersteld, al zit het nog net niet op het niveau van enkele weken geleden. Dat zorgt ervoor dat we vandaag een van de grootste moeilijkheidsgraadaanpassing ooit zien met een daling van 12,6% van 23,58 biljoen naar 20,61 biljoen. Alleen in 2018 en twee keer in 2020 waren er grotere dalingen. In 2020 was dat tijdens de beruchte black thursday, kort na de uitbraak van corona, en in november vanwege het einde van het regenseizoen.

Desondanks kwam onlangs naar buiten dat bitcoin-miners weer een bijzonder goede maand in april hadden qua opbrengsten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie