Simon Bosch Simon Bosch
17/09/2022 08:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/09/2022 08:05

Dogecoin (DOGE) is nu de op-een-na grootste ‘Proof-of-Work’ crypto

icon-mining
Mining

Gisteren vond de ‘merge’ plaats op Ethereum (ETH). Dat was de grote upgrade waar Ethereum-fans letterlijk al een paar jaar op aan het wachten waren. Nu deze update daadwerkelijk gelanceerd en is Ethereum officieel een Proof-of-Stake-cryptocurrency geworden. Het kan daarom uit de lijst met Proof-of-Work-crypto’s. Maar de coin die ETH’s plaats inneemt is misschien niet de coin die je zou verwachten: Dogecoin (DOGE).

PayPal gaat ‘groene’ bitcoin miners met speciale BTC belonen
  • icon-mining
    Mining

Dogecoin klimt omhoog

Dogecoin (DOGE) begon misschien als een pure grap, maar het is nu de op negen na grootste cryptocurrency. De marktwaarde staat op het moment van schrijven op zo’n 7,9 miljard dollar – niet niks dus. En het is niet alleen groot wat pure marktwaarde betreft. De coin maakt gebruik van een Proof-of-Work-consensusmechanisme, wat betekent dat er miners zijn die de transacties op het netwerk controleren en op de blockchain zetten.

Niet elke coin in de marktwaarde-ranglijst is namelijk een PoW-token. Ethereum was dat tot gisteren ook nog, en dit is de op één na grootste cryptovaluta. Bitcoin heeft volgens CoinGecko een marktwaarde van ongeveer 376 miljard dollar, daar komt Dogecoin natuurlijk niet bij in de buurt. Ethereum, dat nu wegvalt in deze relatief korte lijst, heeft een totale waarde van 179 miljard dollar. 

Advertentie

Dogecoin groter dan Ethereum Classic en nieuwe fork

De nummer twee op de PoW-ranglijst is hierdoor Dogecoin geworden. Je zou misschien verwachten dat de grootste ETH-concurrent op basis van Proof-of-Work wel een aardig deel van het kapitaal over zou gaan nemen, maar dat is tot nu toe erg tegengevallen. Op dit moment is dat Ethereum Classic (ETC), maar ook deze coin is gedaald in marktwaarde na de merge.

Ook Litecoin (LTC), Monero (XMR) en Bitcoin Cash (BCH) komen niet in de buurt bij DOGE. Zij hebben op het moment van schrijven een marktwaarde van respectievelijk 4,0 miljard USD, 2,6 miljard USD en 2,2 miljard USD.

Eerder deze week schreven we dat miners zich verplaatsen naar Ethereum Classic, maar kennelijk is dat niet genoeg om de prijs hoog te houden. De marktwaarde van ETC staat nu op 4,6 miljard dollar, Dogecoin heeft dus nog een flinke voorsprong. Ook de nieuwe Ethereum-fork ETHPOW is niet in populariteit toegenomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie