Simon Bosch Simon Bosch
13/09/2022 19:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/09/2022 19:14

Ethereum-miners waren extreem winstgevend de afgelopen jaren

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Volgens de planning zal Ethereum (ETH) aankomende donderdag de ‘merge’ ondergaan. Hierna moet de op één na meest populaire blockchain een Proof-of-Stake-netwerk zijn. Dat betekent dat miners hun heil ergens anders moeten zoeken, maar wellicht is het luilekkerland voor miners nu daadwerkelijk voorbij.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

ETH-mining was winstgevender dan BTC-mining

De afgelopen drie jaar was het goed toeven als Ethereum miner. Volgens Arcane Research was Ethereum de afgelopen twee jaar winstgevender dan Bitcoin voor miners. Zij wisten in 2021 met BTC en ETH respectievelijk 17 miljard dollar en 18 miljard dollar om te zetten. 2022 is nog niet voorbij, maar dit jaar gaat het om ongeveer 10 miljard en 11 miljard dollar.

In de jaren daarvoor was het nog omgekeerd, toen zetten BTC-miners gemiddeld ongeveer het dubbele om. De enorme activiteit in 2021 en 2022 in altcoins en DeFi-platformen op het Ethereum-netwerk zal daar de oorzaak van zijn geweest. Dat zal hebben geresulteerd in hogere transactiekosten, wat voor miners gunstig is.

Advertentie

Miners stappen over door Merge

Maar binnenkort komt de ‘merge’ eraan, waarna de ETH-chain voor ontwikkelaars (de PoS-chain in bèta-fase) zal zijn samengesmolten met de reguliere blockchain. Dit betekent dat het minen van ETH tokens voorgoed voorbij zal zijn. Pech voor de miners dus.

Daarom stappen miners nu over op andere netwerken. ETH-miners hebben een fork op basis van Proof-of-Work voorgesteld onder de naam ETHPOW, maar volgens Arcane is die blockchain niet zo populair. De marktwaarde van ETHPOW is nu gedaald van meer dan 3% van dat van Ethereum naar iets meer dan 1%.

Ondertussen houdt Ethereum Classic (ETC) goed stand. De hashrate is sinds de bodem in juli al met meer dan een factor twee gestegen, wat duidelijk aangeeft dat miners de ETC-chain verkiezen boven ETHPOW. Komende donderdag vindt de merge plaats, daarna zullen we meer weten over de toekomst van zowel Ethereum als de PoW-concurrenten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Advertentie